politika

Zašto je palestinska zastava i dalje simbol nade

Usred stalnih pokušaja Izraela i SAD-a da normaliziraju okupaciju, naša borba za slobodu presudnija je nego ikad

Napori mnogih da se zaobiđe palestinsko nacionalno vodstvo i palestinska stvar neće donijeti mir u našu regiju. Palestincima koji žive u decenijama okupacije i kolonijalizma prijeko je potrebna sloboda, kako bismo mogli napredovati u svojoj domovini i ponosno podizati svoju nacionalnu zastavu kao znak mira i neovisnosti.

To se ne može postići bez potpunog okončanja izraelske okupacije i njenog ilegalnog naseljeničkog kolonijalnog poduhvata i stvaranja suverene države s kontrolom nad našim granicama i prirodnim resursima.

Podizanje naše zastave u UN-u

Naši ljudi zabilježili su brojne dodatne pobjede i dostignuća. Prošlog mjeseca, obeležili smo pet-godišnjice prvi put da je palestinski zastava je podignuta ispred sjedišta Ujedinjenih nacija. Prisustvo Palestine u međunarodnim organizacijama nije samo pravo, već demonstracija našeg postojanja, nepokolebljivosti i volje da ispunimo naša prava iz Povelje UN-a. 

Poziv predsjednika Mahmuda Abasa na međunarodnu mirovnu konferenciju početkom iduće godine dalje pokazuje konstruktivnu ulogu koju Palestina igra u podršci međunarodnog poretka zasnovan na pravilima.

Među palestinskim zajednicama širom svijeta, od Libanona do Čilea do San Francisca, naša zastava predstavlja kreativnost, inovativnost, uspjeh, bol, radost, odanost, ponos, jedinstvo i odlučnost

Takvi doprinosi mogu se vidjeti kroz naše pristupanje desetinama međunarodnih konvencija i organizacija, od UN-ove konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, UNESCO-a , do Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda. 

U svim smo slučajevima dali svoje iskustvo u nastojanju da zaštitimo i unaprijedimo svoja prava. Palestinsko predsjedavanje G77 u UN -u 2019. bila je daljnja demonstracija naše predanosti multilateralizmu.

Skromna međunarodna reakcija nikada neće natjerati Izrael da se prestane ponašati kao država iznad međunarodnog zakona. Opsesija Trumpove administracije i izraelske vlade normalizacijom izraelskih naselja i apartheida u Palestini naišla je na vrlo slab međunarodni odgovor. 

De facto aneksija

Iako su Palestinci zahvalni zemljama koje su financijski dale svoj doprinos i izgradnji institucija poput UNRWA-e , nisu uvedene snažne političke inicijative za unapređenje našeg prava na samoopredeljenje. 

Našu posvećenost mirovnom procesu neki su akteri koji su više fokusirali na nagrađivanje izraelske okupacije shvatili kao dato. Izraelska privremena obustava formalnog procesa aneksije, usred kontinuiranog širenja naselja i de facto aneksije, izazvala je neopravdano uzbuđenje među nekim evropskim zemljama. Ovo nije način na koji postižemo pravedan i trajan mir koji u naš region donosi sigurnost i stabilnost.

Izraelski vojnik šutnuo je palestinsku zastavu tokom protesta protiv 'mirovnog plana' američkog predsjednika Donalda Trumpa na okupiranoj Zapadnoj obali 29. januara (Reuters)
Izraelski vojnik šutnuo je palestinsku zastavu tokom protesta protiv ‘mirovnog plana’ američkog predsjednika Donalda Trumpa na okupiranoj Zapadnoj obali 29. januara (Reuters)

Palestinsko-kanadski pjesnik Rafeef Ziadah jednom je rekao: “Mi učimo život.” Zaista jesmo. Naše prisustvo i borba za slobodu poruka je nade za sebe – borbe koja ima mnogo oblika, kao na nezaboravni dan kada je papa Franjo kanonizirao dvije časne sestre iz Palestine, sestre Mariam Baouardy i Marie Alphonsine Ghattas. 

Tog dana palestinske zastave koje su istakli Palestinci pristigli iz cijelog svijeta obavili su Trg svetog Petra u Vatikanu. Među njima je bila i časna sestra koju nikada neću zaboraviti, izabrana da prinese papinskim moštima dvojice svetaca iz Palestine. Kad se približila oltaru u središtu Trga svetog Petra, podigla je palestinsku zastavu.

Slično tome, zastavu Palestine s ponosom su podigli milioni Palestinaca koji nisu poraženi u sedam decenija Nakbe , a kamoli uzastopnih pokušaja Trumpove administracije da sahrani izglede neovisne palestinske države.

Postignuća i odricanja

Među palestinskim zajednicama širom svijeta, od Libanona do Čilea do San Francisca, naša zastava predstavlja kreativnost, inovativnost, uspjeh, bol, radost, odanost, ponos, jedinstvo i odlučnost.

Ovi palestinski simboli koje Trumpova administracija nikada nije istinski razumjela. Zatvaranje američkog konzulata u Jeruzalemu značilo je da Palestinci nisu jednaki Izraelcima ili drugima. Ovo sljepilo negiralo je i našu povezanost s drugim palestinskim nacionalnim simbolima, poput džamije Al Aksa i Kupole na stijeni. Neće biti sporazuma bez istočnog Jeruzalema koji je glavni grad države Palestine. Samo oni koji su podržali izraelski ekstremistički narativ mogli su reći drugačije.

Palestincima je preostala samo jedna mogućnost: ostati i boriti se

Naša se borba temelji na međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a. Posvećenost tim principima natjerala nas je da se odupremo pokušajima Trumpove administracije i izraelske vlade da ih slome.

Naša nacionalna zastava nastavlja da poštuje kreativnost, ustrajnost i marljivost našeg naroda, uključujući napore na izgradnji moderne države zasnovane na vladavini zakona i osnaživanju žena i mladih. Palestinci imaju slavnu istoriju punu kulturnih dostignuća, kako na svojoj zemlji u dijaspori. Žrtvovali smo se, preživjeli uprkos ogromnim tragedijama i ostali postojani na zemlji svojih predaka.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close