vijesti

Zarif kaže da Biden može ukinuti sankcije s “tri izvršna naloga”

Iranski ministar vanjskih poslova Muhammad Javad Zarif rekao je da će Iran u potpunosti provesti svoj nuklearni sporazum iz 2015. godine ako novoizabrani američki predsjednik Joe Biden ukine sankcije Teheranu, što je Zarif rekao da se može brzo izvršiti kroz “tri izvršna naloga”.

“Ako je gospodin Biden voljan ispuniti američke obveze, i mi se možemo odmah vratiti svojim punim obvezama u sporazumu … a pregovori su mogući u okviru P5 + 1 (šest svjetskih sila u sporazumu)”, Zarif rekao je u intervjuu objavljenom na web stranici državnog dnevnika Iran u srijedu.

“Spremni smo razgovarati o tome kako Sjedinjene Države mogu ponovo ući u sporazum”, rekao je Zarif. „Situacija će se popraviti u narednih nekoliko mjeseci. Biden može ukinuti sve sankcije s tri izvršna naloga. 

Joe Biden obećao je da će se pridružiti sporazumu iz 2015. godine, koji je Washington dogovorio dok je bio potpredsjednik, ako se i Iran vrati u skladu.

No, diplomate i analitičari rekli su da se to vjerojatno neće dogoditi preko noći jer bi nepovjerljivi protivnici oboje htjeli dodatne obaveze jedni od drugih.

U dogovoru sa Sjedinjenim Državama i drugim svjetskim silama, Iran se složio da ograniči svoj nuklearni program zauzvrat za ublažavanje sankcija. Kršenje nuklearnog sporazuma započelo je nakon što se predsjednik Donald Trump povukao 2018. godine i počeo pojačavati jednostrane sankcije Teheranu.

“To se može učiniti automatski i bez potrebe za postavljanjem uvjeta: Sjedinjene Države izvršavaju svoje dužnosti prema (Rezolucija Vijeća sigurnosti) 2231 (ukidanje sankcija), a mi ćemo izvršavati svoje obveze prema nuklearnom sporazumu,” rekao je Zarif u video zapis intervjua koji su izdale novine.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close