politika

Zapad ne želi da se vidi njegov neuspjeh s koronavirusom

Iranski vrhovni lider

Lider islamske revolucije Irana, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, rekao je da Sjedinjene Države i Evropa ne žele da se vide njihovi neuspjesi u borbi protiv pandemije koronavirusa.

On je to kazao u videopozivu na sastanku Državnog štaba za borbu protiv koronavirusa u Teheranu danas.

„Zapad i oni koji podržavaju zapad ne žele da se ti neuspjesi vide, ali je neophodno da se ispitaju i objave dimenzije te nesposobnosti“ – kazao je lider.

„Koronavirus se u SAD i Evropi proširio kasnije nego u drugim zemljama. To znači da su oni imali priliku da se pripreme pred virus, ali to nisu učinili kako je trebalo“ – kazao je ajatullah Hamenei.

Ispostavilo se da je zapadna društvena filozofija, zasnovana na materijalizmu i novcu, neuspješna u suzbijanju pandemije koronavirusa, s obzirom na različite probleme s kojima su se suočili građani tih zemalja, uključujući nezaposlenost, istakao je on.

„Zato su zanemarili starije, bolesne, siromašne i socijalno nerazvijene tokom krize prouzrokovane koronavirusom. Jer te društvene skupine nisu u stanju zaraditi novac i pridonijeti materijalizmu. Rezultat je bio taj da su mnogi izgubili život u staračkim domovima – što je dodatni dokaz poraza socijalne filozofije Zapada” – rekao je vrhovni iranski lider.

On se u drugom dijelu svog govora osvrnuo na iransku borbu protiv koronavirusa, zahvaljujući se zvaničnicima i osoblju uključenom u tu borbu  te je kazao:

„Iranski narod je svojim strpljivim i staloženim ponašanjem zaista zasjao i pokazao svoju islamsko-iransku kulturu“, podsjećajući na velike kampanje volonterskog učešća građana u borbi protiv koronavirusa i pomoći ugroženim kategorijama stanovništva.

Također, ajatullah Hamenei je pobrojao različite dimenzije uspjeha iranskog naroda i zvaničnika u proteklim mjesecima, poput uspjeha na polju dijagnoze i liječenja, proizvodnje lijekove, sredstava i tehnologije potrebne za suzbijanje pandemije.

Ukazujući na period društvenog distanciranja i izolacije u domovima, iranski lider je kazao da se u tom periodu pokazao značaj i mjesto porodice u islamsko-iranskoj kulturi, koji je za društva bez tih vrijednosti teško shvatiti. On je posebno istakao ulogu žene u porodici u kriznom periodu i zahvalio se na njenoj angažiranosti u strpljivom i uspješnom vođenju doma i porodice.

Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button