Analizavijesti

Zabrinjavajuća glasina vezana za EUFOR u BiH

u podvali učestvuju i dvije članice NATO-a

Nadam se da će ključni donositelji odluka u svim relevantnim zapadnim prijestolnicama imati razuma odbiti ovu smicalicu, kaže Jasmin Mujanović

Politolog Jasmin Mujanović oglasio se na Twitteru i upozorio bh. javnost na podvale koje se spremaju našoj zemlji od Zagreba, Beograda, ali i nekih članica EU i NATO-a.

Naime, Mujanović je saznao kako Hrvatska lobira da njena vojska bude dio EUFOR misije u BiH, što je neprihvatljivo budući da je bila strana u ratu.

– Upravo sam iz zapadnog izvora potvrdio zabrinjavajuću glasinu: Hrvatska snažno lobira da bude primljena u misiju EUFOR-a u Bosni. Kao strana u bosanskom ratu i sa Zagrebom koji se rutinski miješa u poslijeratno upravljanje zemljom, ovo je kategorički neprihvatljivo. Realno, s obzirom da je Hrvatska primarni pokrovitelj ustaničkog bloka HDZ-a BiH u Bosni, koji su pak najbliži partneri secesionističkom SNSD-u, a i jedni i drugi uživaju dobročinstvo Rusije, ovo bi prikazalo EUFOR u BiH kao zloćudnu silu u očima većine Bosanaca – navodi Mujanović.

Ističe kako se iskreno nada da će ključni donositelji odluka u svim relevantnim zapadnim prijestolnicama imati razuma odbiti ovu smicalicu.

– Dolazak hrvatskih trupa u Bosnu gotovo 3 desetljeća nakon Daytona izazvao bi mnogo nestabilniju reakciju od protesta protiv segregacije – poručio je Mujanović.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: