zdravlje

Wuhan očekuje 1000 novih zaraza, jačaju mjere opreza u svijetu

Stanovnici Wuhana primili su naredbu da se zatvore u kuće i ne cirkuliraju, ali neki poput Zhanga Lina odbijaju to učiniti i dobrovoljno pomažu zaraženima.

Širenje koronavirusa iz grada Wuhana koji očekuje novih 1000 slučajeva zaraze potaknula je brojne države na jačanje nadzora putnika iz Kine, među kojima su Srbija i BiH koja se priprema primiti skupinu turista iz Wuhana na putu kroz Hrvatsku.
Gradonačelnik Wuhana, epicentra epidemije koronavirusa koja je dosad usmrtila 56 osoba, a zaraženo je više od 2000 u Kini, rekao je u nedjelju da očekuje novih 1000 oboljelih. Njegova izjava govori pod kakvim je golemim pritiskom infrastruktura toga grada od 11 milijuna stanovnika. Gradske vlasti ubrzavaju gradnju specijaliziranih bolnica koje će biti opremljene za prijem zaraženih pacijenata, rekao je gradonačelnik Zhou Xianwang novinarima. Pritisak na opskrbu medicinskim materijalom kao što su zaštitna odijela, maske i naočale donekle je splasnuo zahvaljujući privatnim donacijama, rekao je gradonačelnik. Snimke bolničkih koridora prepunih ljudi koji čekaju na prijem kruže kineskim društvenim mrežama, a stanovnici se žale na rastuće cijene osnovnih potrepština kao što je povrće.

Zhou je, međutim, inzistirao u nedjelju na tome da su cijene hrane u gradu stabilne, prenosi Reuters. Svakodnevni junaci najveće karantene na svijetu Stanovnici Wuhana primili su naredbu da se zatvore u kuće i ne cirkuliraju, ali neki poput Zhanga Lina odbijaju to učiniti i dobrovoljno pomažu zaraženima. S brojnim drugim volonterima koje su angažirale gradske vlasti, 48-godišnji Zhang prevozi oboljele do bolnice i natrag i to čini besplatno. U Wuhanu je gradski prijevoz zaustavljen, broj taksija je smanjen i zabranjena je vožnja većine automobila, piše agencija France presse u reportaži. Volonteri koji se izlažu opasnosti kako bi pomogli nisu novost u gradu na obali rijeke Jangce. “Ovo nije prvi put da smo izloženi sličnoj situaciji”, ističe glas koji se emitira sa zvučnika postavljenih po gradu, pa nastavlja “Godine 1998. izdržali smo užasnu poplavu rijeke Jangce, a 2003. suočili smo se s epidemijom SARS-a. Wuhan se znade suprotstaviti iskušenjima i zna ih prevladati. Pružili smo otpor i pobijedili!”

Kineske vlasti
Sposobnost širenja koronavirusa sve je veća i očekuje se da će se broj zaraženih povećavati, objavilo je u nedjelju nacionalno kinesko povjerenstvo za zdravlje u trenutku dok je više od 2000 osoba širom svijeta zaraženo, a 56 osoba preminulo je od bolesti. Nacionalni povjerenik za zdravlje Ma Xiaowei na konferenciji za novinare kazao je kako su znanja o tom virusu ograničena. Po njegovim riječima inkubacija se kreće od jednog do 14 dana, a virus može zaraziti druge i tijekom tog razdoblja što nije bio slučaj sa SARS-om, koji je također uzrokovan koronavirusom poteklim iz Kine i koji je ubio gotovo 800 osoba u svijetu 2002. i 2003. Virus, za koji se vjeruje da se proširio prošle godine s tržnice morske hrane u gradu Wuhanu u središtu Kine gdje se ilegalno prodaju divlje životinje, zahvatio je i druge kineske gradove među kojima su Peking i Šangaj te na druge države među kojima i SAD, Tajland, Južna Koreja, Japan, Australija, Francuska i Kanada. Predsjednik Xi Jinping na sastanku politbiroa u nedjelju rekao je da je Kina suočena s “teškom situacijom” u trenutku dok vlasti širom svijeta pokušavaju spriječiti pandemiju.
U nedjelju je Kina objavila da uvodi zabranu prodaje divljih životinja na svim tržnicama, restoranima i internetskim platformama. Kineske tržnice smatraju se inkubatorima virusa koji s divljih životinja prelaze na ljude. Zmije, paunovi, krokodili i druge vrste prodaju se na tim platformama.

Svjetska zdravstvena organizacija
Osim Wuhana gotovo cijela pokrajina Hubei u kojoj se taj grad nalazi odsječena je od svijeta, čime je ukupan broj stanovnika u karanteni veći od 56 milijuna, praktički stanovništvo Južne Afrike. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovog tjedna nije proglasila zarazu globalnim hitnim stanjem no neki zdravstveni stručnjaci nisu uvjereni da Kina može ograničiti širenje te bolesti. Izbijanje zaraze zasjenilo je proslavu kineske Nove godine kada stotine milijuna Kineza putuje. Mnoga su turistička odredišta zatvorena, a događaji na otvorenom otkazani, kao i projekcije u kino-dvoranama.
U subotu je Hong Kong, u kojem je potvrđeno pet slučajeva zaraze, proglasio izvanredno stanje i otkazao proslave te ograničio odlaske u ostali dio Kine. Zabrana se odnosi i na osobe koje su bile u Kini u proteklih 14 dana. U Hong Kongu koji se mjesecima prosvjedima bori protiv pokušaja Kine da nad njima ostvari veći utjecaj, skupina prosvjednika zapalila je novosagrađšenu zgradu koju su vlasti namijenile kao karantenu za oboljele od koronavirusa. Novootkriveni virus alarmirao je zbog toga što je mnogo toga još kod njega nepoznato, primjerice koliko je opasan i koliko se brzo može širiti među ljudima. Izaziva upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna. Epidemiolozi sada pokušavaju otkriti kada je novi koronavirus stekao sposobnost prijenosa s čovjeka na čovjeka pošto tržnica u Wuhanu, koja se smatra početnom točkom, očito više nije izvor širenja epidemije. Zdravstveni radnici očekuju da se širenje s čovjeka na čovjeka u kratkoročnom razdoblju nastavi, a to znači da se pojavljivati novi slučajevi i u Kini u svijetu.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close