zdravlje

WHO je odobrila upotrebu Sinovac, drugi kineska vakcvina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u utorak da je odobrila cjepivo COVID-19 proizvođača Sinovac Biotech (SVA.O) za unos u hitnim slučajevima, otvarajući put za drugi kineski metak koji će se koristiti u siromašnim zemljama.

Spisak WHO-a za hitne slučajeve signal je nacionalnim regulatorima o sigurnosti i djelotvornosti proizvoda i omogućit će da se pucanj Sinovac uvrsti u COVAX , globalni program za pružanje cjepiva uglavnom za siromašne zemlje, koji se suočava s velikim problemima s opskrbom zbog ograničenja indijskog izvoza.

Nezavisni stručni odbor WHO rekao je u izjavi da preporučuje cjepivo Sinovac za odrasle starije od 18 godina. Nije postojala gornja dobna granica jer podaci sugeriraju da će vjerovatno imati zaštitni učinak kod starijih ljudi.

Tehnička savjetodavna grupa SZO, koja je započela sastanak 5. maja, donijela je odluku nakon pregleda najnovijih kliničkih podataka o sigurnosti i djelotvornosti cjepiva Sinovac, kao i proizvodne prakse kompanije.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pozdravio je potez, nazvavši vakcinu sigurnom i efikasnom, a uz napomenu da je zbog lakog skladištenja pogodna za zemlje sa niskim prihodima.

“Sada je presudno brzo donijeti ove spasilačke alate ljudima koji ih trebaju”, rekao je na brifingu.

Brendirano CoronaVac u nekim regijama, osmo je cjepivo koje je osvojilo takvu listu WHO za borbu protiv COVID-19, a drugo je razvila kineska kompanija, nakon odobrenja snimke koju je 7. maja razvila državna kompanija Sinopharm.

Iako je treće kinesko cjepivo, proizvedeno od strane CanSino Biologics (6185.HK) , dostavilo podatke o kliničkim ispitivanjima, nije zakazana revizija WHO.

Sinovac je rekao da je do kraja maja isporučio više od 600 miliona doza svoje vakcine u zemlji i inostranstvu i primijenjeno je preko 430 miliona doza.

Medicinski radnik drži dozu vakcine protiv sinova u okružnoj zdravstvenoj ustanovi dok Indonezija započinje masovno cijepljenje protiv koronavirusne bolesti (COVID-19), počevši od svojih zdravstvenih radnika, u Džakarti, Indonezija 14. januara 2021. REUTERS / Willy Kurniawan
BIG BOOST

Odobrenje je veliko pojačanje za Sinovačevu vakcinu nakon što su podaci u kliničkim ispitivanjima pokazali širok raspon stopa efikasnosti.

WHO je rekla da su rezultati pokazali da je spriječio simptomatsku bolest kod 51% cijepljenih i spriječio teški COVID-19 i hospitalizaciju kod 100% proučene populacije.

Odvojena Strateška savjetodavna grupa stručnjaka SZO-a (SAGE) ranije je rekla da je efikasnost vakcina u kliničkim ispitivanjima faze III u više zemalja u rasponu od 51% do 84%.

Indonezija je 12. maja izjavila da je njena studija na 120.000 zdravstvenih radnika koji su primili vakcinu pokazala da je ona 94% efikasna u prevenciji simptomatskih bolesti.

U preliminarnoj procjeni, panel SAGE utvrdio je da je metak bio učinkovit u prevenciji COVID-19 kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, ali da nedostaju neki kvalitetni podaci o riziku od ozbiljnih štetnih efekata.

Citirao je nedostatke u dokazima u sigurnosti u trudnoći, kao i o sigurnosti i kliničkoj zaštiti starijih odraslih osoba sa osnovnom bolešću i procjeni rijetkih neželjenih događaja.

Stručnjaci SAGE-a, koji izdaju preporuke za države državama i smjernice za doziranje, pregledali su kliničke podatke o Sinovcu prošlog mjeseca.

Predsjednik i izvršni direktor Sinovca Weidong Yin rekao je u izjavi da su klinička ispitivanja pružila “solidnu naučnu osnovu” za pucanj proizvođača lijekova koji treba odobriti više od 40 zemalja i WHO.

Kina je već rasporedila stotine miliona doza vakcina protiv Sinopharma i Sinovac kod kuće i izvezla ih u mnoge zemlje, posebno u Afriku, Aziju i Latinsku Ameriku.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button