politikaSrbijavijesti

Vučević: Bespilotne letjelice su dolazile iz više smjerova u centralnu Srbiju

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević priopćio je danas da je više bespilotnih letjelica nadlijetalo crtu administrativnog prijelaza Srbije i Kosova, ali da je bilo i povremenih ulaza na teritoriju centralne Srbije.

Vučević je kazao da će letjelice biti eliminirane ili stavljene pod kontrolu vojske Srbije ako ponovo budu uočene, a po naredbi vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar Vučević nije mogao kazati koliko je letjelica uočeno, već samo da ih je bilo više, kao i da sve to nije bilo tokom jednog naleta.

“Ne mogu vam kazati čiji su dronovi, ali mogu kazati da dolaze s teritorija Kosova. Sve se to odvija u kontekstu nadzora, kontrole ili pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije i to na našem teritoriju i sasvim je prirodno da Vojska Srbije ima svoj program rada, da postupa u skladu s naredbama vrhovnog komandanta”, kazao je Vučević u izjavi za Radioteleviziju Srbije.

Također on je podsjetio da  je srpski predsjednik Aleksandar Vučić prije tri dana izdao naredbu o podignutom stepenu borbene pripravnosti.

“Svakako ono što se događa na Kosovu i što prijeti da se i dalje događa, a govorim o jednostranim odlukama i napuštanju koncepta dijaloga, to su procesi koji mogu dovesti do eskalacije, ugroziti sigurnost života, imovine Srba s Kosova i Srbija mora reagirati, a naša poruka je nema nove Oluje, Bljeska, 2004.”, kazao je Vučević.

On je pozvao sve učesnike, a prije svega predstavnike Kosova, SAD-a, kao i članice EU, da vrate Prištinu za pregovarački stol, kako bi prestala politika jednostranih odluka i podizanja konstantnih tenzija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je juče da su avioni MIG Vojske Srbije podignuti nakon što su bespilotne letjelice snimale aktivnosti u zoni sigurnosti.

“Ako se ovakve stvari budu ponavljale mi ćemo srušiti te letjelice, što bi uradila svaka zemlja”, rekla je Brnabić, te dodala da su dronovi, koji su juče uočeni snimali jedan položaj u zoni sigurnosti Srbije i dvije kasarne, prenosi Fena.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: