vijesti

Vrijeđanje muslimana zloupotreba je slobode govora, kaže iranski Zarif

Vrijeđanje muslimana “oportunistička je” zlouporaba slobode govora, rekao je u ponedjeljak iranski ministar vanjskih poslova, očito se pozivajući na primjedbe francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za koje se smatra da su kritične prema islamu.

„Muslimani su primarne žrtve„ kulta mržnje “, tvitovao je ministar Mohammad Javad Zarif, bez direktnog obraćanja Macronu.

„Vrijeđanje 1.9B muslimana – i njihove svetosti – zbog groznih zločina takvih ekstremista predstavlja oportunističku zloupotrebu slobode govora. To samo podstiče ekstremizam ”, dodao je.

Macron, koji je odao počast učitelju istorije kojem je ovog mjeseca odrubio glavu čečenski tinejdžer zbog pokazivanja karikatura proroka Mohammada na času, objavio je rat “islamističkom separatizmu”, za koji vjeruje da preuzima neke muslimanske zajednice u Francuskoj.

Za razliku od nekih muslimanskih zemalja, iranski klerikalni vladari nisu pozivali na bojkot francuske robe. Ali nekoliko iranskih zvaničnika i političara, uključujući šefove parlamenta i pravosuđa, osudili su Macrona zbog “islamofobije”, prenose iranski državni mediji.

Ali Shamkhani, bliski saveznik iranskog vrhovnog vrhovnog čelnika ajatolaha Ali Hamnei, rekao je da je Macronovo “iracionalno ponašanje” pokazalo njegovu “grubost u politici”.

“Predlažem mu da pročita više istorije i da se ne raduje podršci propadajuće Amerike i # cionizma.”

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close