Bosna i Hercegovinapolitikavijesti

Vojin Mijatović i zvanično kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH

Pozvao dijasporu da glasa

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije informaciju kako će potpredsjednik ove partije Vojin Mijatović biti kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH iz entiteta Republika Srpska.

Na početku obraćanja, Nikšić je naglasio kako je SDP trebao imati kandidata za člana Predsjedništva BiH iz RS-a još na izborima 2018. godine, piše Klix.ba

“SDP u skladu s onim što zagovara i u skladu s načelima želi biti partija cijele BiH i koja se ne odriče nijednog njenog dijela. Mi smo trebali imati člana i na izborima 2018. godine. Reagovali su i rekli kako bi naš kandidat pomogao Dodiku da bude izabran. Žao mi je što sam odustao od te ideje”, rekao je Nikšić na početku obraćanja.

Poručio je kako iza Mijatovića u RS-u neće stajati blok partija kao što je to slučaj s Denisom Bećirovićem u Federaciji BiH.

“Želim pojasniti, ono što imamo u FBiH, kandidata iza kojeg je stao širok spektar partija, nije slučaj na području RS-a. Tu je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kandidat SDP-a. Nije ni Pokreta za državu unutar kojeg SDP nastupa iz razloga što naš izborni zakon ne dozvoljava da političke partije ne mogu na istom nivou nastupati u različitim koalicijama. To ne umanjuje vrijednost našeg kandidata i da konačno smatramo da u RS-u trebamo građanima BiH iz dijaspore ponuditi građanski izbor i kandidata koji je spreman zagovarati BiH”, poručio je predsjednik SDP-a.

Nakon Nikšića, javnosti se obratio i kandidat Vojin Mijatović.

“Ovo je mali dio okosnice onoga što radimo u RS-u, u uslovima koji nisu normalni, uslovima pojačane etnonacionalne tenzije. To čini ovu priču suštinom, a ne moja kandidatura. SDP je sebi dao zadatak da budemo partija cijele BiH. S kandidaturom Bećirovića u FBiH, i mojom kandidaturom, realno jedini dokazujemo da je građanska i evropska BiH moguća”, poručio je Mijatović.

Nakon toga, uputio je apel svim državljanima BiH u dijaspori, a koji su prijavljeni u RS-u.

“Nisam bio siguran prije šest mjeseci da ćemo doći do momenta da ću istaći kandidaturu. Unazad osam mjeseci obišli smo 15 zemalja, preko 50 gradova i desetine hiljada naših ljudi koji žive van BiH. Pričali smo s njima i shvatili jednu stvar – Dodik, Ivanić, Radmanović (svi dosadašnji kandidati za člana Predsjedništva op.a.), pobjeđuju sa 350.000 glasova. Preko 500.000 Bosanaca i Hercegovaca živi van BiH, a imaju adresu u RS-u. S ovom kandidaturom, pravim apel i upućujem molbu. Do 19. jula traje prilika za registraciju za glasanje u inostranstvu. Evo prilike da okončamo politiku Milorada Dodika”, ističe Mijatović.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: