politikavijesti

Vođa krajnje desnih Švedskih demokrata:Tvrdio da su muslimani najveća prijetnja za Švedsku

Čelnik krajnje desnih Švedskih demokrata, 43-godišnji Jimmie Åkesson, pridružio se stranci 1990-ih, pomažući u formiranju grupe mladih u svom rodnom gradu Sölvesborgu.

Godine 2002. postao je čelnik nacionalne organizacije mladih Švedskih demokrata, a zatim je preuzeo vodstvo stranke SD 2005., kada je potpora birača postojano iznosila oko 1%.

Åkesson je odrastao u porodici srednje klase s ocem poduzetnikom i majkom koja je radila kao njegovateljica u Sölvesborgu, gradu od 9000 stanovnika u južnoj Švedskoj. Tamo je, u ruralnim Scanijinim malim gradovima i farmama, SD izgradio svoje uporište, usred zabrinutosti zbog obližnjeg grada Malmöa naseljenog velikim brojem imigranata.

Nakon što je napustio školu, Åkesson je studirao političke nauke u Lundu, gdje se povezao s onim što je postalo poznato kao “banda četvorice” s budućim stranačkim vođama Richardom Jomshofom, Mattiasom Karlssonom i Björnom Söderom, koji su nastavili graditi stranačku izbornu bazu oko poruke da je miroljubivu državu blagostanja u Švedskoj uništila muslimanska imigracija.

Stranka je doživjela veliku promjenu pod Åkessonovim vodstvom, zamijenivši svoj plavo-žuti logo s bakljom anemonom i obećavši da će se riješiti svojih rasističkih i nasilnih korijena.

Stranka je osvojila 5,7% glasova kada je ušla u parlament 2010., 12,9% 2014., kada je postala treća najveća švedska stranka u parlamentu, i 17,5% 2018. Uspon joj je došao usporedo s velikim useljavanjem u Švedsku. Zemlja od 10,3 miliona stanovnika primila je oko pola miliona tražitelja azila u proteklom desetljeću.

Stranku su i dalje pratile optužbe za pružanje utočišta nasilnim rasistima i nacističkim simpatizerima s kukastim križevima. U oktobru 2012. Åkesson je u stranku uveo “nultu toleranciju prema rasizmu i ekstremizmu”. Godine 2015. isključio je cijelu organizaciju mladih Švedskih demokrata zbog povezanosti s ekstremistima. Međutim, kritičari kažu da su samo niži članovi stranke otad očišćeni, dok su oni na višim stranačkim hijerarhijama izbjegli cenzuru.

Upućivanje na važnost “naslijeđene esencije”, koje je mirisalo na biologiju rase iz 1930-ih, izbačeno je iz programa stranke tek 2019.

U raspravnom članku iz 2009., Åkesson je ustvrdio da je useljavanje muslimana u Švedsku “naša najveća vanjska prijetnja od Drugog svjetskog rata”.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: