svijetvijesti

Visoke cijene goriva izazvale društvene nemire u Južnoj Americi

Policija u Argentini blokirala je ključnu ulaznu tačku za centar državne prijestolnice u utorak kako bi odvratila grupu kamiondžija da se pridruži protestu u centru grada, dodatno pojačavajući saobraćajni haos u Buenos Airesu nizom prekida saobraćaja izazvanih bijesom zbog rastućih cijena goriva i njegovih nesrtašica širom Južne Amerike, uglavnom kao rezultat ruskog rata u Ukrajini.

Automobili su vraćeni nekoliko kilometara unazad dok kamiondžije nisu pristale da se uvrste u regularni saobraćaj. Protest kamiondžija je  zbog nestašica dizela i cijena goriva koje sedmicama rastu u argentinskoj prijestolnici.

Argentina je tek jedna od nekoliko zemalja u Južnoj Americi koje se suočavaju s protestima zbog visokih cijena goriva, izazvanih uglavnom ruskim ratu u Ukrajini.

Kamiondžije su u Peruu pokrenule štrajk u ponedjeljak kako bi protestovali protiv visokih cijena goriva, dok je u Ekvadoru najmanje pet ljudi poginulo tokom više od dvosedmičnih protesta predvođenih izvornim domorodačkim stanovništvom koje je kao glavni zahtjev štrajka proglasilo sniženje cijena goriva.

Previranja izazvana rastom cijena također su potresla urede poslovnih čelnika. Prošle je sedmice u Brazilu čelnik državnog naftnog diva Petrobras podnio ostavku u jeku političkih pritisaka da snizi cijene.

Vozači širom svijeta osjećaju nemoć kada toče benzin i dizel dok cijene energenata divljaju.

Ta se nemoć pretvorila u društvene nemire u nekoliko zemalja u Latinskoj Americi ubrzavajući inflaciju, ionako ojačanu visokim cijenama energenata, prenosi AP.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: