vijesti

Velika eksplozija tokom džuma-namaza na sjeveru Afganistana, desetine mrtvih

Snažna eksplozija pogodila je u petak šiitsku džamiju na sjeveru Afganistana, a prema prvim informacijama lokalnih medija, više osoba je poginulo, prenosi Associated Press

Kako je saopćeno, eksplozija se dogodila u šiitskoj džamiji Gozar-e-Sayed Abad u regiji Kunduz. Vjernici su se u džamiji i oko nje okupili u velikom broju radi obavljanja džuma-namaza i upravo u tom trenutku desila se eksplozija.
Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid oglasio se nakon incidenta te je saopćio kako je veliki broj vjernika poginuo, a mnogi su i ranjeni. Mujahid je naglasio kako je na teren izašao i veliki broj specijalnih talibanskih snaga te da u ovom trenutku istražuju incident.
Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali se pretpostavlja kako je i za ovaj incident odgovorna teroristička organizacija ISIL-K, koja se u ovom trenutku bori protiv talibanske vlasti u Afganistanu.
U posljednjih nekoliko sedmica, u Afganistanu se dogodilo nekoliko smrtonosnih bombaških napada, uključujući i napad na džamiju u Kabulu, za koji je odgovornost preuzeo ISIL-K. Nakon napada na džamiju u Kabulu, militanti ISIL-a saopćili su kako je meta napada bio talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid.

Čelnik lokalne bolnice u Kunduzu saopćio je kako je broj povrijeđenih veliki, a da u ovom trenutku bolnica nema dovoljne doze krvi.

“Broj onih koji su povrijeđeni u eksploziji u šiitskoj džamiji je veliki. U ovom trenutku, bolnica se suočava s nestašicom krvi”, rekao je Jahanzib Salarzai.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button