kinematografijakultura

Umro Jean-Paul Belmondo

Ikona koja nije marila za kritiku: Hollywood je odbijao

U89. godini preminuo je francuski glumac Jean-Paul Belmondo. Vijest o smrti potvrdio je njegov odvjetnik. – Bio je vrlo slab u posljednje vrijeme. Ugasio se mirno, kazao je njegov odvjetnik Michel Godest za agenciju France presse.
Belmondo, kojem su od milja dali nadimak Bébel bio je jedna od najvećih francuskih filmskih zvijezda 60-ih i 70-ih. Jean-Paul bio je ključna figura izvanredne generacije stvaratelja Europskog filma, a pogotovo su ga zapamtili oni koji su obožavali djela redatelja Jeana-Luca Godarda, kao Što su ‘A Woman is a Woman’ i ‘Pierrot le Fou’. Glumio je u više od 80 filmova, a istaknuo se u uradcima svih žanrova – od komedija, trilera pa do noira. Belmondo je rođen 1933., a otac mu je bio poznati kipar Paul Belmondo. U mladosti se bavio sportom, no kada je prebolio tuberkulozu odlučio je promijeniti svoj životni put i upisao je Akademiju dramske umjetnosti.

Zapravo, gotovo svaki film koji je snimio postao je hit, a radio je s najvažnijim francuskim redateljima
U svojoj knjizi „Bilo jednom u Hollywoodu“, Quentin Tarantino je divljenje prema glumačkom umijeću Jean-Paula Belmonda uklopio u svjetonazor kaskadera Cliffa Botha (u istoimenom filmu glumi ga Brad Pitt). Nakon što se borio u 2. svjetskom ratu, Cliffa je sve više živcirala holivudska izvještačenost, pa je tijekom pedesetih postao poklonik europskog filma. A još kad je gledao „Do posljednjeg daha“ Jean-Luca Godarda (snimljenog 1960.), činilo mu se da je svjedok rađanja nečega tako autentičnog čega prije toga nije imao prilike vidjeti na ekranu.

Belmondo se proslavio 60-tih i 70-tih godina prošlohg vijeka, igrajući u filmovima francuskog novog talasa, a poslije i kao akcioni junak. Popularni Babel iza sebe je ostavio 80 filmova. Među publikom će ostati upamćen po svojim ulogama u filmovima “Do posljednjeg daha”, “Put u Rio” i brojnim drugim.

Iza sebe je imao dva braka, u kojima je dobio četvero djece, te šestero unučadi.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button