Uncategorised

Ubijena kćerka ruskog ideologa poznatog kao “Putinov mozak”

Darja Dugina, kćerka utjecajnog nacionaliste i ruskog filozofa Aleksandra Dugina ubijena je u subotu kada je automobil u kojem je putovala eksplodirao u moskovskoj regiji, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS, a prenio CNN.

Andrej Krasnov, čelnik društvenog pokreta Ruski horizont i lični poznanik ženine porodice, rekao je za TASS u nedjelju da je Dugina poginula kada joj se automobil zapalio nakon eksplozije.

Kada je Dugina “skrenula na autoput u blizini sela Boljšije Vjazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio”, rekao je Krasnov za TASS.

“Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste”, dodao je Krasnov, a prenosi TASS.

Fotografije nakon eksplozije počele su kružiti ruskim društvenim medijima u subotu, a čini se da prikazuju vozilo u plamenu uz ivicu ceste i smrskane dijelove automobila razbacane po okolini. CNN nije u mogućnosti nezavisno provjeriti autentičnost fotografija.

Krasnov je za TASS rekao da Duginu lično poznaje i da je automobil u kojem je putovala pripadao njenom ocu. Vjerovao je da je Aleksander bio prava meta eksplozije ili možda oboje.

“To je auto njenog oca. Daša (Darja) vozi drugi auto, ali ona je danas vozila njegov auto, a Aleksandar je otišao odvojeno”, rekao je Krasnov za TASS.

Prema ruskom mediju 112, oni su se trebali vratiti s događaja u subotu navečer u istom automobilu prije nego što je Dugin u posljednji trenutak donio odluku da sjedne u drugo vozilo.

Aleksandar Dugin krajnje je desni ruski pisac i ideolog, kojem se pripisuje da je bio arhitekt ili “duhovni vodič” ruske invazije na Ukrajinu.

Tvrdi se da ima značajan utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina i često ga se opisuje kao “Putinov mozak”.

Duginova kćerka Darja rođena je 1992. godine i studirala je filozofiju na Moskovskom državnom univerzitetu, navodi TASS.

U martu 2022., Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) sankcionisao je Duginu zbog njenog doprinosa članku na web stranici United World International (UWI) u kojem se sugeriše da će Ukrajina “propasti” ako bude primljena u NATO.

Dugina je bila glavna urednica UWI-a.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: