politika

UAE brane Macron usred francuskih tenzija

Emiratski ministar vanjskih poslova odbacuje tvrdnje da je francuski predsjednik izrazio namjeru da izolira muslimane, dok prijestolonasljednik Bin Zayed pozdravlja francusku "kulturnu raznolikost"

Ujedinjeni Arapski Emirati branili su u ponedjeljak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog njegovih izjava u vezi s muslimanima, nakon nedavne kontroverze oko crtanih filmova proroka Muhameda.

U intervjuu za njemački dnevnik  Welt , državni ministar vanjskih poslova UAE Anwar Gargash odbacio je tvrdnje da je francuski predsjednik prenio namjeru isključenja muslimana.

“Moramo slušati ono što je Macron u svom govoru zaista rekao, on ne želi izolaciju muslimana na Zapadu i potpuno je u pravu”, rekao je.

“Moramo slušati ono što je Macron u svom govoru zaista rekao, on ne želi izolaciju muslimana na Zapadu,”

– Anwar Gargash

Gargash je rekao da se muslimani moraju bolje integrirati, a Francuska ima pravo tražiti načine da to postigne, jer se bori protiv radikalizma i zatvaranja zajednice.

Macron je naišao na žestoke kritike širom muslimanskog svijeta zbog odbrane prikazivanja proroka Muhameda na karikaturama, kao dijela prava na slobodu govora.

Macron je to dao dok je odavao počast francuskom školskom učitelju Samuelu Patyju, kojeg je muslimanski militant odrubio glave 16. oktobra nakon što je učenicima pokazao karikature proroka.

Demonstranti su osudili Francusku na uličnim skupovima u nekoliko zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, a neki su pozvali na bojkot francuske robe.

Gargash je tvrdio da je kontroverza prvo rezultat političkog manevriranja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Francuska napetost objašnjena je u šest pitanja

“Čim Erdogan vidi rupu ili slabost, on to koristi da poveća svoj utjecaj. Tek kad mu se pokaže crvena linija, pokazuje se spreman za pregovore”, dodao je Gargash.

Erdogan je oštro kritizirao Macrona i pozvao Turke da nikada ne kupuju francusku robu. Također je rekao da je francuski predsjednik imao problem s muslimanima i da su mu potrebne mentalne provjere – prijekor zbog kojeg je Francuska opozvala svog ambasadora iz Ankare. 

Francuska je u stanju visoke pripravnosti otkako je muškarac iz Tunisa u četvrtak napao crkvu u francuskom gradu Nici, ubivši tri osobe i ranivši nekoliko drugih u napadu nožem koji su lokalni zvaničnici opisali kao “terorizam”.

Francuska napada policija je pucala i uhitila napadača koji je u Evropu stigao 20. septembra iz Tunisa.

U međuvremenu, prijestolonasljednik Abu Dabija Mohammed bin Zayed također je izrazio podršku Francuskoj u telefonskom pozivu s Macronom u nedjelju, gdje je osudio napade u Francuskoj za koje je rekao da su u suprotnosti s učenjima i principima islama.

“[Proroka Muhameda] predstavlja veliku svetost među muslimanima, ali povezuje ovo pitanje nasilja i politizira to je neprihvatljivo”, Bin Zayed , rekao je .

Prestolonaslednik je takođe izrazio zahvalnost za “kulturnu raznolikost u Francuskoj i zagrljaj njenih muslimanskih građana koji žive pod kišobranom zakona i države institucija koje služe svojim vjerovanjima i kulturama i ostvaruju svoja prava u tom kontekstu”.

Macron ‘razumije osjećaje’ muslimana ‘

U intervjuu od subote, Macron je pokušao ispraviti ono što je u muslimanskom svijetu opisao kao zablude o namjerama Francuske i rekao da poštuje šok koji su crtani izazvali.

Emmanuel Macron mora prestati prigovarati fanatikama i pokazati snažno moralno vođstvo
Francuski predsjednik rekao je Al Jazeeri da, iako njegova zemlja neće odustati pred nasiljem i branit će pravo na slobodno izražavanje, to ne znači da su on ili njegovi zvaničnici podržali crtiće ili da je Francuska antimuslimanska.

„Razumijem izražene osjećaje i poštujem ih. Ali sada morate razumjeti moju ulogu, to je učiniti dvije stvari: promovirati smirenost i zaštititi ta prava “, rekao je Macron.

“Uvijek ću u svojoj zemlji braniti slobodu da govorim, pišem, razmišljam i crtam”, dodao je.

Macron je za “iskrivljavanje” nekih političkih lidera optužio ljude koji su vjerovali da iza crtanih filmova stoji francuska država.

Dvije sedmice prije Patyjeva ubojstva, Macron je održao visoko obraćanje o borbi protiv “radikalizma” u Francuskoj i predstavio plan o reformi prakse islama u Francuskoj – religije za koju je tvrdio da je u cijelom svijetu u krizi. 

Macron je rekao da će njegova vlada predstaviti nacrt zakona usmjeren na jačanje sekularizma u zemlji, protiv onoga što je opisao kao “islamistički separatizam”.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close