kinematografijakultura

U Teheranu objavljena autorska knjiga dr. Elvira Musića

Hamza Ridžal

Knjiga u svom uvodnom dijelu analizira prisustvo perzijskog jezika na prostoru Bosne i Hercegovine i perzijsku pismenost na ovim prostorima, da bi potom iranskoj čitalačkoj publici predstavila i značajne prevodilačke projekte vezane za klasičnu perzijsku književnost. U osnovnom dijelu knjige predstavljeno je dvadeset i devet pjesnika bosanskohercegovačkog genetskog koda koji su pjesme pisali na perzijskom jeziku.

U Teheranu je, kao zajednički projekt izdavačke kuće Arvan i Iranskog kulturnog centra, na perzijskom jeziku objavljena knjiga „Bosanskohercegovački pjesnici perzijskog izričaja“, autora dr. Elvira Musića. Predgovor knjizi napisao je predsjednik Akademije perzijskog jezika Islamske Republike Iran, prof. Dr. Golam-ali Haddad-Adel.

Knjiga u svom uvodnom dijelu analizira prisustvo perzijskog jezika na prostoru Bosne i Hercegovine i perzijsku pismenost na ovim prostorima, da bi potom iranskoj čitalačkoj publici predstavila i značajne prevodilačke projekte vezane za klasičnu perzijsku književnost. U osnovnom dijelu knjige predstavljeno je dvadeset i devet pjesnika bosanskohercegovačkog genetskog koda koji su pjesme pisali na perzijskom jeziku. Među tim pjesnicima se ističu Derviš-paša Bajezidagić, Ahmed Hatem Bjelopoljak, Mehmed Rešid, Ahmed Rušdi, Fevzija Mostarac, ali i Nabi Tuzlak za kojeg se s visokim stupnjem sigurnosti može tvrditi da je perzijski jezik naučio u svom rodnom gradu.

Publikacija autorske knjige dr. Musića na perzijskom jeziku možemo smatrati značajnim kulturnim događajem koji povezuje dvije kulture, bosanskohercegovačku i iransku. Ova knjiga nudi naučnoistraživačkim pregaocima na perzijskom govornom području dovoljno kvalitetnog materijala na osnovu kojeg će moći provoditi analitička istraživanja djela pisanih na perzijskom jeziku izvan perzijskog govornog područja, ali i iranskoj čitalačkoj publici predstaviti književno bogatstvo naroda Bosne i Hercegovine. Mediji na perzijskom govornom području su veoma pozitivno reagovali na objavljivanje ove knjige, a već je zakazana i prva online promocija koja će biti održana u u petak, u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Teheranu i na kojoj će, pored autora, sudjelovati i istaknuti profesori perzijskog jezika i književnosti. Inače, izdavačka kuća Arvan djeluje u okviru Akademije perzijskog jezika Islamske Republike Iran, te objavljuje samo one naslove koji imaju izuzetnu akademsku težinu.

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close