Bosna i Hercegovinapolitikavijesti

U Rijeci otvoren Generalni konzulat BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom, te zamjenikom gradonačelnika Goranom Palčevskim otvorila Generalni konzulat BiH u Rijeci.

Svečanom otvorenju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, predstavnici lokalnih vlasti, diplomatskog kora, vjerskih zajednica te brojni građani BiH koji žive u tom dijelu Hrvatske.

-Danas u Rijeci s ponosom otvaramo osmi generalni konzulat BiH i ukupno 58. diplomatsko – konzularno predstavništvo naše države u svijetu. Nakon prošlosedmične svečanosti u Novom Pazaru, u Republici Srbiji, kada smo otvorili Generalni konzulat, današnjim svečanim činom u susjednoj Republici Hrvatskoj, nastavljamo širenje i jačanje diplomatsko-konzularne mreže BiH – kazala je ministrica Turković u obraćanju brojnim zvanicama.

Najavila je da su u toku aktivnosti na otvaranju još nekoliko ambasada, čime se želi ojačati pozicija Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni, ali i osnažiti bilateralne odnose sa prijateljskim državama.

Ministrica je istakla da BiH otvaranjem novih DKP-a šalje poruku da želi graditi čvrste i stabilne odnose sa susjednim državama, na bazi uzajamnog poštovanja, uvažavanja i razumijevanja.

-Jedna od tih država je i Hrvatska, s kojom BiH dijeli ubjedljivo najdužu državnu granicu. Dijelimo i duboke i kompleksne veze u mnogim oblastima. Hrvatska je jedan od vodećih vanjskotrgovinskih partnera i investitora u Bosni i Hercegovini, a hrvatski turisti su, po broju posjeta, jedni od vodećih u našoj državi – istakla je Turković.

Izrazila je uvjerenje da će otvorena pitanja više rješavati bilateralnim sastancima nego putem medija.

– Bosna i Hercegovina je, uz puno poštivanje njenih institucija, opredijeljena za jačanje odnosa sa Hrvatskom, a što potvrđujemo i današnjim otvaranjem Generalnog konzulata u Rijeci. Neka ovaj svečani dan bude dodatni impuls u unapređenju sveukupne saradnje naše dvije države – naglasila je ministrica Turković.

Generalni konzulat u Rijeci će pokrivati sedam županija, od Dubrovnika do Istre i biti od velike pomoći državljanima Bosne i Hercegovine, ali i svima drugima koji će se moći obratiti za pomoć u ovom konzulatu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: