Bosna i Hercegovinapovijestvijesti

U okolini Zenice otkriveno naselje i grobnice stare 3.100 godina

Pronađeno je preko 25.000 keramičkih posuda i mnogo nakita

Na području Zenice otkriveno je naselje i grobnice stare 3.100 godina, kao i brojni vrijedni predmeti.

Na Lokalitetu Kopilo pronađene su desetine skeleta i preko 25.000 keramičkih posuda.

”Ne postoji ni na području BiH, ali ni van BiH… ne mogu se naći neke analogije za ove grobne konstrukcije gdje su se u okviru jedne grobne konstrukcije ukopavali troje-četvero članova uže obitelji. To ćemo provjeriti dodatnim analizama”, najavio je za N1 arheolog Mario Gavranović.

Najstariji grob datira iz perioda hiljadu godina prije nove ere, a pronađena je i grobnica iz 500 godine prije nove ere. Dakle, 10 generacija je koristilo ovo groblje.

U jednoj grobnici pronađeni su skeleti djece. Ono što je specifičnost ovih grobnica jeste što se uvijek iznad glave umrlog stavljala jedna posuda.

Također, u grobnicama je pronađeno i mnogo nakita. Ono što se još zna o ljudima koji su živjeli i umirali ovdje tokom bronzanog i željeznog doba jeste da su se bavili poljoprivredom i da su obrađivali željezo.

Kopilo je poznato kao mjesto gdje je počela najranija prerada željeza već u 9. i 8. vijeku prije nove ere, što je interesantno jer smo u Zenici i ta poveznica sa željezom i metalurgijom je tu”, primjetio je arheolog Mario Gavranović.

Na lokalitetu je ranije pronađena i figurina. Da li je riječ o nekom kultu, nije poznato. Iskopavanja su vršena i na lokalitetu Gradišća i tamo je pronađeno šest prahistorijskih naselja.

(Agencije)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: