Bosna i Hercegovinavijesti

U BiH u posljednjih deset godina u saobraćajnim nesrećama poginulo 3.000 ljudi

U saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini u posljednjih deset godina smrtno je stradalo najmanje 3.000 ljudi, izjavio je u nedjelju Osman Lindov, predsjednik Udruženje inženjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini, koje i ove godine raznim aktivnostima obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja, javlja Anadolija.

Članovi Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini i studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu su Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja u nedjelju u Sarajevu obilježili porukom “Zapamti, podrži, djeluj”, a tim povodom su dijelili i promotivni materijal i letke građanima.

Cilj obilježavanja Dana sjećanja je i skretanje pažnje javnosti na statistiku, najčešće uzročnike, posljedice i troškove saobraćajnih nesreća, ali i ukazivanje na preduzimanje mjera koje mogu uticati na smanjenje broja saobraćajnih nesreća.

U saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini u protekloj 2021. godini, život je izgubilo 255 osoba, a prema nepotpunim statističkim podacima dosad je u 2022. godini taj broj povećan na 260. Na putevima u Bosni i Hercegovini ove godine zabilježeno je oko 30.000 saobraćajnih nesreća čiji su najčešći uzroci prekoračenje brzine i prisustvo alkohola u organizmu.

“Tri hiljade Bosanaca i Hercegovaca je u posljednjih deset godina izgubilo živote u saobraćaju. Nažalost to su brojke kojih se podsjetimo za ovakve dane. U međuvremenu vrlo malo radimo na pomoći tim žrtvama, ljudima koji su dali pomoć tim žrtvama kao što su vatrogasci, policajci, ekipe hitne pomoći. Stoga, današnji dan obilježavamo kako bismo odali počast i tim ljudima koji su prvi došli da pomognu žrtvama ali da upozorimo na žrtve u saobraćaju i ono što bi trebalo uraditi da pomognemo porodicama stradalih”, rekao je Lindov koji je pripadnicima vatrogasnih i policijskih službi uručio zahvalnice, prenosi Oslobodenje.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: