svijet

Turska želi da američka vojska napusti Siriju i Irak nakon povlačenja iz Avganistana, kaže Erdogan

Američke i NATO trupe povukle su se iz Avganistana do 30. avgusta nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio kraj skoro 20-godišnjeg rata. Povlačenje je, međutim, obilježeno haosom jer su mnogi avganistanski civili koji su pomagali alijansi ostali napušteni u zemlji koju su zauzeli talibani.
Turska želi da SAD povuku svoje trupe iz drugih zemalja u regionu, slično kako su se povukle iz Avganistana, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odgovarajući na pitanje CBS News. Erdogan je posebno naveo Siriju i Irak kao dvije zemlje u kojima bi Washington trebalo da okonča svoje vojno prisustvo prema njegovom mišljenju. Turski predsjednik je sugerisao da bi takav potez promovisao mir u regionu.

“Naravno, ako imam izbor ja bih želio, želio bih da izađu iz Sirije i Iraka. Baš na način na koji su se povukli iz Afganistana. Jer ako ćemo služiti miru širom svijeta, više nema smisla da ostanu u tim dijelovima svijeta. Možemo samo da pustimo te ljude, pustimo te uprave da se sami odluče”.

Na pitanje voditelja CBS, da li je Erdogan ikada pokrenuo pitanje mogućeg povlačenja iz Sirije sa američkim predsjednikom Bidenom, turski predsjednik je rekao da ništa nije pitao predsjednika o ovome kada su se sastali u Briselu. Erdogan je dodao da su se on i Biden u razgovorima uglavnom fokusirali na Avganistan.

SAD i druge zemlje NATO povukle su se iz Avganistana do kraja avgusta, nakon što je Biden najavio planove za okončanje skoro 20-godišnjeg rata u zemlji. Uprkos tome što su najavljeni mjesecima ranije, povlačenje su posmatrači opisali kao “haotično” zbog neorganizovanosti Zapada u evakuaciji svojih državljana, kao i avganistanskih civila, koji su im ranije pomagali.

Američke trupe su i dalje raspoređene u Iraku, uprkos nekoliko pokušaja da budu povučene od početka američke ofanzive na tu zemlju, i u Siriji. SAD nikada nisu dobile mandat Savjeta bezbjednosti UN ili poziv iz Damaska da pošalju svoje trupe u Arapsku Republiku. Sirijska vlada naziva nezakonitim prisustvo američkih trupa na svom tlu i njihovo učešće u vađenju i izvozu njenih prirodnih resursa.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button