Bosna i Hercegovinapolitikavijesti

Turković-Çavuşoğlu: Bilateralni odnosi BiH i Turske sadržajni, nastaviti saradnju na svim poljima

Çavuşoğlu je 14. juna u Istanbulu razgovarao s Miloradom Dodikom o dešavanjima u regionu, posebno u BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković održala je danas u Sarajevu sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlütom Çavuşoğluom, nakon čega je uslijedilo potpisivanje Sporazuma o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memoranduma o razumijevanju o razmijeni diplomata.

Ministrica Turković ocijenila je da su Turska i BiH prijateljski narodi koji njeguju bliske i vrlo sadržajne odnose te da posjeta ministra Çavuşoğlu predstavlja potvrdu kontinuiteta saradnje, komunikacije i međusobnog poštovanja.

Dodala je da su na sastanku razgovarali o aktulenim pitanjima i izazovima s kojim se susreću.

-Ono što je najvažnije i što BiH treba od svojih međunarodnih prijatelja, od snažnih država poput Turske, je podrška na međunarodnoj sceni za napredak BiH ka članstvu prema Evropskoj uniji i NATO-u. Turska je na strani očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH te podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi većina građana BiH – ocijenila je.

Takav stav, tvrdi Turković, ne ovisi o dnevnim ili geopolitičkim okolnostima, već je to strateški odnos prema narodima i građanima BiH.

-To je odraz prijateljstva i partnerstva koje njegujemo – poručila je.

Turković je podsjetila da je Turska bila ključni zagovornik odobravanja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, kao i predlagač historijske Deklaracije o BiH koju je usvojila Organizacija islamske konferencije nedavno u Islamabadu.

-Bilateralni odnosi BiH i Turske su odlični i vrlo sadržajni. Nemamo otvorenih pitanja, ali imamo otvorene projekte i prostor da saradnju osnažimo posebno u ekonomskom pogledu – poručila je.

Turković je zahvalila Turskoj na dosadašnju pomoći i podršci, posebno Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u BiH s oko 900 projekata vrijednih više od 400 miliona dolara.

-Turska ima važnu i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji. BiH ima interes za razvijanje regionalne saradnje i jačanje regionalnih veza, posebno s našim susjedima. Vjerujemo da su stabilnost i napredak naše države ključni za cijeli region – zaključila je Turković.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu je istakao je da su razgovarali o bilateralnim odnosima, aktuelnim dešavanjima, regionalim i drugim pitanjima.

-Odnosi među našim zemljama su višesmjerni, sveobuhvatni i produktivni i ove godine slavimo 30 godina od zasnivanja diplomatskih odnosa naših država – kazao je te dodao da će nastaviti razvijati saradnju u svim oblastima, ekonomskim, vojnim, kulturnim, policijskim i svakim drugim.

Çavuşoğlu je podsjetio da je 2021. godine ostvaren cilj od milijardu dolara vanjskotrgovinske razmjene, te da će ove godine postaviti nove ciljeve. Dodao je da su turske kompanije, ustanove i institucije veoma prisutne u BiH, kao što su TIKA, Vakufka direkcija Turske, Institut Yunuz Emre, te Turkish airlines.

-Veoma je jasno i više puta potvrđeno da su naši odnosi veoma jaki i da se unapređuju iz dana u dan. Moja posjeta se realizuje u šest zemalja i svaku priliku sam iskoristio da naglasimda  regionalna stabilnosti BiH predstavlja ključnu ulogu i da se ne smiju dizati tenzije u tom pogledu – naglasio je.

Također je najavio da je Recep Tayyip Erdoğan izrazio namjeru da prisustvuje trilateralnom susretu između Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije na nivou predsjednika, te je izrazio spremnost da se održi još jedan Diplomatski forum u Antaliji na nivou ministara vanjskih poslova.

-Kao što je to bio slučaj do danas, nastavit ćemo da podržavamo integritet, suverenitet i stabilnost BiH, kao i NATO i EU orijentaciju. Nastavit ćemo da realizujemo aktivnosti kako bi ojačali BiH i njenu stabilnost – zaključio je.

Çavuşoğlu boravi u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u okviru koje je tokom jučerašnjeg dana posjetio Šehidsko mezarje Kovači te održao sastanke sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom-ef. Kavazovićem i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom. Za danas je planirano da održi sastanke sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem te predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Çavuşoğlu je 14. juna u Istanbulu razgovarao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o dešavanjima u regionu, posebno u BiH.

Posjeta Mevluta Çavuşoğlua Bosni i Hercegovini dio je šire turneje šefa turske diplomatije koja uključuje sastanke i razgovore sa zvaničnicima Hrvatske, Srbije i Kosova.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: