politikasvijetvijesti

Truss obećala ukinuti sve preostale zakone EU u Britaniji ukoliko postane premijerka

Liz Truss, vodeća kandidatkinja da naslijedi Borisa Johnsona kao britanskog premijera, obećala je ukinuti sve preostale zakone Evroske unije koji se još primjenjuju u Britaniji do 2023. ukoliko pobijedi u natjecanju za čelnika Konzervativne stranke.

Ministrica vanjskih poslova Truss natječe se s bivšim ministrom finansija Rishi Sunakom u utrci u kojoj će 200.000 članova Konzervativne stranke tokom ljeta glasati o novom premijeru.

Britanski odnosi s Evropom ostaju velikim predmetom brige za članstvo Konzervativne stranke, generalno opisivane kao više euroskeptične od općeg stanovništva.

U nadi da će iskoristiti to, Truss, koja je na referendumu u 2016. godini glasala za ostanak u EU, ali se sada smatra nasljednicom Johnsonove pro-Brexit pozicije, obećala je ukinuti sve preostale zakone EU iz statutnih knjiga.

Kako bi izbjegla neizvjesnost i zabunu dok Britanija napušta EU nakon 40 godina članstva, vlada je automatski uvrstila hiljade zakona i regulativa EU u britanski zakon kako bi se još mogli primjenjivati nakon Brexita.

– Regulative EU ometaju naše poslovne aktivnosti i to mora da se mijenja – navodi Truss u saopćenju u kojem se naglašava da je ona sebe odredila kao premijera “izvršitelja Brexita”.

– U Downing Streetu zgrabit ću priliku da se odmaknemo od zastarjelih zakona i okvira EU i da iskoristimo prilike koje su pred nama – navodi Truss, prenosi Reuters.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: