Mišljenja

Trump se pridružio smetlištu istorije

Trump je ostavio naslijeđe koje će nastaviti progoniti Amerikance i neke druge nacije, uključujući i Irance, u godinama koje dolaze.

U četiri godine svog predsjedništva, kojemu je ostalo više od dva mjeseca, polarizirao je američku naciju kakva nije viđena od američkog građanskog rata u 19. stoljeću.

Kao što neki analitičari kažu, on je od Sjedinjenih Američkih Država stvorio “podijeljene države Amerike”. 

Poznat je kao lažov. U svojim najnovijim kampanjama laži i dezinformacija lažno tvrdi da je izvršio veliku prevaru na predsjedničkim izborima i odbija priznati poraz. Čak je i republikanski senator Mitt Romney rekao da su Trumpove tvrdnje o izbornoj krađi “bezobzirne”.

Vjerovatno su njegove nepromišljene primjedbe i ponašanje povrijedile kolege republikance više od ostalih.

Čak i nekoliko mjeseci prije izbora 3. novembra, analitičari su predviđali da će Trump odbiti priznati ako izgubi na izborima. Njihova predviđanja su se ostvarila. 

Generalno, Trump, koji je prema riječima američkog profesora Marvina Zonisa “mentalno bolestan”, bio je katastrofa za SAD i svijet u cjelini. 2016. godine bilo je teško povjerovati da je osoba s takvom ličnošću izabrana za predsjednika SAD-a 

Pogrešno je zamijenio mjesto predsjednika s investitorom nekretnina.

“Trebat će decenije, ako ne i generacije da povrate izgubljeno povjerenje”, napisao je pisac New York Timesa Paul Krugman dva dana prije izbora. Istog datuma, Roger Cohen, također iz The Timesa, napisao je “Amerika pod Trumpom izgubila je kredibilitet i legitimitet koji su bili kamen temeljac njenog utjecaja.”

Također, Trumpove sadističke sankcije Iranu gurnule su milione iranskih građana na rub apsolutnog siromaštva i neke druge preko noći učinile milijunašima, ako ne i milijarderima. Ove brutalne sankcije neometano se pojačavaju tokom pandemije Covid-19.

Zbog tih nezakonitih sankcija profiteri su pohlepno kupovali strane valute i pomogli im povisiti cijene do te mjere da su cijene nekih roba išle u korak s vrijednošću dolara ili eura. 

Sad kad je Trump na putu do smetlišta istorije, ostat će zapamćen kao psihopat, egocentričan, populist, rasist, sadist, poricatelj klimatskih promjena, antinauka itd.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close