Obama u svojoj najnovijoj knjizi Trumpa nazvao seksistom, luđakom i rasistom

Trump kao diktatoru koji može učiniti sve kako bi ostao na vlasti

Krajem studenoga 2020. Barack Obama optužio je tadašnjeg POTUS-a Trumpa zbog nespremnosti priznavanja poraza od demokrata Joea Bidena, govoreći o njemu kao o ”diktatoru koji može učiniti sve kako bi ostao na vlasti.”

Bivši američki predsjednik Barack Obama koristio je oštre riječi kojima je kritizirao nasljednika na privatnim akcijama prikupljanja sredstava i događanjima tijekom kampanje 2016. godine i tijekom mandata Donalda Trumpa, tvrdi nova knjiga.

Knjiga spisateljskog osoblja Edwarda Isaaca-Doverea pod naslovom “Bitka za dušu: Unutar kampanjeDemokrata za poraz Donalda Trumpa” trebala bi biti objavljena sljedeći tjedan.

“On je luđak,” citirao je Dovere Obamu nastavivši o “velikim donatorima koji žele iz njega iscijediti reakciju u zamjenu za velike čekove, koje su pisali za njegovu zakladu.”

Navodne su primjedbe izrečene nakon što je Trump stupio na dužnost u siječnju 2017. godine, stoji u knjizi, čiju je kopiju pribavio The Guardian.

Autor je tvrdio da je Obama jednom prilikom prikupljanja sredstava rekao da “nije mislio da ćemo imati rasističku, seksističku svinju”, također govoreći o Trumpu kao o “pokvarenom luđaku” i “korumpiranog pokvarenjaka.”

Dovereove tvrdnje dolaze nakon izvještaja The New York Timesa, koji su nastali krajem srpnja 2020. godine, kada su novine tvrdile da je 44. američki predsjednik optužio Trumpa da je sudjelovao u retorici vezanoj za rasizam. Obama je navodno dao primjedbe tijekom prikupljanja sredstava za tada pretpostavljenog demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena.

“Ono što je oslobodio i što i dalje pokušava iskoristiti su strahovi, bijes i nezadovoljstvo ljudi koji se, u nekim slučajevima, zaista teško snalaze i koji vide kako im perspektive ili zajednice u kojima su rođeni, propadaju. Trump pokušava to iskoristiti i preusmjeriti na nativistički, rasistički, seksistički način”, ustvrdio je Obama.

Također prošle godine, Trump se sa svoje strane rugao Obaminom povratku na trag kampanje, tvrdeći da bivši POTUS nije uspio pomoći Hillary Clinton na izborima 2016. godine.

“Znate da Obama sada vodi kampanju. Oh, idemo. Nije bilo nikoga tko je lošije vodio kampanju za pokvarenu Hillary Clinton od Obame. Vodio ju je katastrofalno”, rekao je Trump na predizbornom skupu u Gastoniji u Sjevernoj Karolini krajem listopada 2020., malo prije predsjedničkih izbora koji su se održali 03. studenog.

Također je zamjerio Obami što je u početku šutio o svojoj podršci Bidenu, u očitoj referenci na 44. predsjednika koji je odbio podržati bivšeg potpredsjednika na demokratskim predizborima 2020. godine, sve dok nije bilo jasnog pobjednika.

Izvor

Exit mobile version