vijesti

”Trump je čudovište, a ne moj otac,” tvrdi kćer pogubljenog iranskog generala Soleimanija

Kći ubijenog iranskog generala Qassema Soleimanija pojavila se u RT-ovoj emisiji ”Going Underground,” gdje je razgovarala s voditeljem Afshinom Rattansijem u svom prvom velikom međunarodnom intervjuu, koji je uslijedio gotovo godinu dana nakon što je njezin otac ubijen.

General Soleimani, zapovjednik snaga Qudsa unutar iranskog elitnog zbora Islamske revolucionarne garde (IRGC), ubijen je ispred iračkog glavnog grada Bagdada početkom siječnja, po izravnoj zapovjedi američkog predsjednika Donalda Trumpa. General je bio na meti američkog napada bespilotnom letjelicom, koja je uništila automobil u kojem je putovao Soleimani. Ubijeni su i drugi visoki vojni dužnosnici, uključujući šefa iračke paravojne formacije Abu Mahdija al-Muhandisa.

Atentat je naručio Trump, jer je bio bijesan na Soleimanija i njegov rad, vjeruje Zeinab Soleimani, s obzirom na to da je njezin otac, kako ona vjeruje, poremetio američke planove na Bliskom istoku. Nekada se Trump hvalio ubojstvom, opisujući ubijenog generala kao “čudovište.”

To teško priliči Soleimaniju, koji je spasio brojne živote u svojoj borbi protiv terorističkih skupina Islamske države (IS, prije ISIS) i Al-Qaede, ustvrdila je Zeinab.

”Trump je čudovište, a ne moj otac. Moj je otac tako dobro radio svoj posao i to je ono što ih je naljutilo.”

“Moj je otac uništio njihove planove, koje su imali za Bliski istok.Naravno da su bili sretni zbog njegove smrti, ne samo da su bili sretni, bili su ponosni”, rekla je. “Naravno da je za njih moj otac veliko čudovište, ali moj je otac bio spasitelj.”

Ubojstvo Soleimanija uvelike se ”obilo o glavu” Washingtonu, jer je ono potaknulo još veći broj ljudi na borbu protiv SAD-a, izjavila je Zeinab.

“Nakon što je ubila mog oca, Amerika je mislila da će sve biti zaustavljeno, jer su ubili generala Soleimanija. Mislili su da će ubiti moć Bliskog istoka. Ali oni jako griješe“, rekla je Zeinab. “Jako griješe ako misle da će ovo biti kraj generala Soleimanija; ovo je početak.”

Doista, atentat ne samo da je izazvao bijes Teherana, nego je doveo do velike prepreke u odnosima između Washingtona i Bagdada, što je pokrenulo optužbe koje govore da su SAD izdale svog saveznika. Ubojstvo je potaknulo irački parlament na usvajanje neobvezujuće rezolucije, kojom se traži potpuno povlačenje inozemnih postrojbi iz zemlje, dok je Iran pokrenuo raketne udare na nekoliko vojnih objekata u kojima su bile smještene američke postrojbe.

Incident je također pokrenuo lanac napada na američka postrojenja širom zemlje, uključujući i veleposlanstvo u Bagdadu. Napadi, pripisani pro-iranskim iračkim paravojnim snagama, mjesecima su mučili američke i druge koalicijske snage i u konačnici, doveli su do povlačenja inozemnih postrojbi s više lokacija širom Iraka.

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close