politika

The Guardian upozorava: Dodik je prijetnja miru

Jedan od najuglednijih svjetskih medija, britanski The Guardian, osvrnuo se na trenutnu političku situaciju u BiH.
Bolje ikad nego nikad? SAD i Evropa su konačno pokazali znake da su počeli shvatati opasnosti s kojima se susreće Bosna i Hercegovina. Kriza sa dubokim korijenjem je dramatično eskalirala, a Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt upozorava kako bi se država uskoro mogla raspasti, piše The Guardian.

On je mogućnost ponovnog izbijanja konflikta nazvao “veoma mogućim”, 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskom mirovnog sporazuma s kojim je okončan rat u kojem je živote izgubilo 100.000 osoba, a genocid počinjen u Srebrenici najveći je zločin na evropskom tlu još od Drugog svjetskog rata.

Od Daytona, BiH se sastoji od entiteta Republika Srpska i FBiH, pojašnjava The Guardian, sa tročlanim Predsjedništvom u kom se nalaze Bošnjak, Srbin i Hrvat.

Milorad Dodik, lider bosanskih Srba, koja uporno negira genocid u Srebrenici, već godinama želi otcjepljenje manjeg bh. entiteta. Vrlo mlaka reakcija međunarodne zajednice dala mu je krila.

U odgovoru na uvođenje Zakona o zabrani negiranja genocida, Dodik je zaprijetio da će napustiti sve državne insitucije, uključujući i vojsku.
Ovo bi bila, kako je Schmidt upozorio, “skriveno otcjepljenje”. U stvaranju nove armije bosanskih Srba, oživjele bi iste one snage koje su odgovorne za genocid u Srebrenici.

Dodik je zaprijetio da će protjerati vojsku BiH sa teritorije Republike Srpske, te je dodao da će ga, ukoliko bude potrebno, u tome podržati “prijatelji”, piše Guaridan.

Na početku je Visoki predstavnik koristio ovlasti kako bi držao domaće političare pod kontrolom. Međutim, njegova je uloga sistematski oslabljivana. Schmidt je dodatno uzdrman nakon što je Rusija uložila veto protiv njegovog imenovanja u Vijeću sigurnosti UN-a.

Širi kontekst svega je smrt evropskog sna. Nakon što je predsjednik Francuske Emmanuel Macron, ignorišući upozorenja i kršeći obećanje dato zemljama zapadnog Balkana, to je bio težak udarac stabilnosti u regiji.

Dodik je odmah potom našao saveznike u Viktoru Orbanu i Mađarskoj, Rusiji, Kini, pa čak i Turskoj, koja se poprilično drži po strani.

Dodika je SAD sankcionisano i stavio na crnu listu još 2017. godine, dok se Evropska unija i dalje drži poprilično po strani. Ono što je sad potrebno, tvrdi Guardian, jeste još žešće sankcije za Dodika i sve njegove ljude. EU bi se također trebala zapitati kakvu nadu može ponuditi Bosni i Hercegovini, navodi The Guardian.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button