Analizavijesti

Težak poraz Čovića i Plenkovića u Rotterdamu :”Legitimno predstavljanje” izbačeno iz Rezolucije usvojene na Kongresu Evropskih narodnih stranaka

Iz teksta prijedloga rezolucije o Bosni i Hercegovini Evropske narodne stranke na današnjem Kongresu izbačen je termin “legitimno predstavljanje”, čime je HDZ-ov prijedlog odbačen.

U rezoluciji EPP-a se navodi:

“U kontekstu drastično pogoršanog sigurnosnog okruženja u Europi, određenog agresijom Rusije na Ukrajinu, Europska unija mora spriječiti moguće nove scenarije i uložiti napore kako bi usmjerila Jugoistočnu Europu ka ubrzanom prihvatanju temeljnih europskih vrijednosti.

Kao što se zaključuje u Hitnoj rezoluciji Europske pučke stranke (EPP) sa Kongresa u Zagrebu 2019., “Zapadni Balkan ostaje regija od strateške važnosti za EU jer stabilnost, ekonomski i društveni razvoj regije ostavljaju direktne posljedice na EU”. Ističe se kako proces pristupanja igra suštinsku ulogu u osiguravanju transformacije Bosne i Hercegovine u stabilnu i funkcionalnu europsku zemlju.

EPP izražava zabrinutost zbog nedostatka reofrmi koje trebaju biti usvojene i skladu s 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Kako bi se ostvario kandidatski status, EPP snažno vjeruje kako bi se barem nekoliko prioriteta trebalo implementairati što prije, gdje su izborna i ustavna reofrma, kao i osiguravanje funkcioniranja svih državnih institucija, od posebne važnosti. Značajan napredak u sprovođenju drugih vitalnih reformi kao što su jačanje mehanizma kordinacije o EU pitanjima, osiguravanje efikasne kordinacije i kapaciteta za upravljanje granicom i migracijama kao i sprovođenje antikorupcijskih mjera bi trebalo biti ostvareno uporedo.

EPP pozdravlja zaključke Europskog vijeća o Bosni i Hercegovini donesenih 24-15. marta. EPP podržava posjetu predsjedavajućeg Europskog vijeća Sarajevu koja je uslijedila, što je potvrdilo najviši nivo angažmana kako bi se postigao dogovor o izbornoj i ustavnoj reformi. Također pozdravljamo napore svih institucija, uključujući Europsku komisiju, Europsku službu za vanjske poslove, Ured visokog predstavnika i Venecijansku komisiju, u pružanju pomoći političkim liderima u BiH kako bi postigli konsenzus. Pozdravljamo korake koje su bh. lideri i parlamentarci poduzeli kako bi postigli političke dogovore i usvojili amandmane koji su omogućili izbore u Mostaru u decembru 2020. godine, naglašavajući multikuluturalnu realnost BiH.

Oštro osuđujemo nedavne neprihvatljive poticaje kojima se stavlja pod pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje. Svaka neustavna, secesionistička aktivnost, koja izlazi van ustavnog i pravnog okvira, mora prestati, dok trenutne blokade institucija moraju smjesta prestati kako bi se Bosna i Hecegovina mogla pozabaviti neophodnim reformama i dalje slijediti svoju EU perspektivu.

EPP podržava politički dijalog koji mora postati prioritet nad blokadama najbitnijih političkih procesa i reformi, koje produžuju političku krizi što je potencijalni rizik za demokraciju, stabilnsot i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

EPP poziva na hitno rješavanje izborne reforme na inkluzivan način, pridržavajući se zahtjeva za članstvo u EU. Izborna i ustavna reforma, u skladu s EU principima kao i odlukama međunarodnih i ustavnog suda, što uključuje jednakost tri konstitutivna naroda, Ostale i sve građane.

EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju konstruktivni doprinos kako bi se osigurali pošteni izbori i u proces uključile sve sestrinske stranke EPP.”

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: