nauka

Vlada SAD objavila izvještaj o NLO-ima

Izvještajem su obuhvaćena 144 objekta, a analitičari ne raspolažu s dovoljno podataka da bi utvrdili njihovo porijeklo

Američka vlada je objavila dugoočekivani izvještaj o neidentificiranim letećim objektima (NLO) u kojem je navedeno da analitičari iz sektora odbrane i obavještajnih podataka ne raspolažu sa dovoljno podataka da bi utvrdili porijeklo misterioznih letećih objekata koje su viđali vojni piloti.

U izvještaju, koji je podnijet Kongresu i javno objavljen, obuhvaćena su viđenja 144 objekta koje je vlada zvanično nazvala “neidentifikovanim zračnim fenomenima” (UAP), a koji datiraju od 2004., prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U izvještaju se zaključuje da ove pojave svakako dovode u pitanje sigurnost letenja i mogu predstavljati izazov po nacionalnu sigurnost SAD-a, i dodaje da za ove fenomene “vjerovatno ne može postojati samo jedno objašnjenje”.

Izvještaj je označio prekretnicu za američku vladu nakon što je vojska decenijama odvraćala, razotkrivala i diskreditirala posmatranja neidentificiranih letećih objekata i “letećih tanjira” iz 1940-ih.

‘Tek treba utvrditi vanzemaljsko porijeklo’
Sva navedena viđenja, osim jednog, a to je slučaj pripisan velikom, ispuhanom balonu, ostaju neobjašnjiva i podložna daljnjim analizama, navodi se u izvještaju.

Za ostala 143, izvještaj je utvrdilo da postoji premalo podataka da bi se moglo zaključiti predstavljaju li neki egzotični zračni sistem koji su razvili američka vlada ili komercijalni entitet, ili strana sila poput Kine ili Rusije.

Mada se terminologijom u izvještaju izbjegavaju eksplicitna pominjanja takvih mogućnosti, analitičari ter trebaju utvrditi vanzemaljsko porijeklo, tvrde visoki američki zvaničnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti, prenosi Reuters.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button