vijesti

Sveštenik iz Zagreba: Žene kod muslimana su pristojne, naše izazivaju

Svake prve subote u mjesecu na zagrebačkom se Trgu bana Jelačića okupljaju muškarci i ondje na koljenima mole.

Pater Božidar Nagy iz bazilike Srca Isusova predvodio je molitvu i ispričao razloge okupljanja.

“Mnoge ženske osobe nisu svjesne kad se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti i ostalo, a ženske osobe trebale bi misliti da svojom nošnjom i svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca”, kaže pater Božidar Nagy za Dnevnik.hr.

Na pitanje novinarke zar nisu muškarci sami odgovorni za svoje grijehe, odgovorio je:

“Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno žensko nemoralno odijevanje”.

Inicijativa je krenula s internetske stranice Muževni budite, portala namijenjena katoličkom muškarcu, kako piše u uvodniku. Jedan od njih je i John Vice Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare.

“To je jedan molitveni pokret koji je krenuo iz Poljske i širi se po cijelom svijetu. Došao je i do nas otprije četiri mjeseca, barem ovdje u Zagrebu, ali i drugim gradovima u Hrvatskoj”, rekao je pater Božidar Nagy.

Božje zapovijedi nisu nikada zastarjele“, dodao je Nagy, nakon čega je upitan o ravnopravnosti žena i muškaraca:

“To su temelji ljudskih prava. Uzmite Opću deklaraciju Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima i vidjet ćete da se temelji na Božjim zapovijedima”.

Upitan je kako se tu može raditi o ravnopravnosti ako žene nisu ravnopravne muškarcima.

“Što mislite da je to protiv ženskog dijela populacije? Iskreno, kad vi vidite u muslimanskim zemljama… Jest da je to pretjerano, ali ipak… Kad je žena odjevena pristojno, ne izaziva, kad je pokrivena, to je u redu. Slušajte, naš blaženi Ivan Merz je rekao da je pokrivanje žena kod muslimana ipak jedna dobra stvar”, rekao je pater Nagy.

Kako je i sam Nagy istaknuo, molitveni pokret dolazi iz Poljske, odakle je i Zaklada Ordo Iuris, čiju je podružnicu u Hrvatskoj prije četiri godine osnovao upravoVice Batarelo, odnosno njegova Zaklada Vigilare. Obje se nalaze na istoj adresi.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: