ekonomijasvijetvijesti

Sve više firmi u EU odlazi u stečaj

Broj prijava za stečaj u Evropskoj uniji porastao je za 2,2 odsto u periodu april-jun 2022. godine, pokazuju najnoviji podaci evropske statističke agencije Eurostat.

Prema desezoniranim podacima, broj zahtjva za proglašenje stečaja u drugom kvartalu 2022. godine porastao je za 2,2 odsto u EU i za 2,5 odsto u eurozoni u odnosu na prvo tromjesečje, piše u izvještaju agencije, bez navođenja brojki u apsolutnom iznosu.

Prema Eurostatu, broj prijava za stečaj porastao je četvrti kvartal zaredom.

Letonija je zabilježila najveći rast prijava u izvještajnog perioda, pri čemu je broj preduzeća koja su podnijela zahtjev za stečaj skočio za 74,4 posto. Slijedi Belgija, koja je zabilježila rast od 14,7 procenata, i Danska (11,9 odsto), prenosi Raša tudej.

Eurostat navodi da su u tom perioda zahtjeve za stečaj podnosile kompanije iz skoro svih privrednih sektora EU. U poređenju sa periodom prije pandemije kovid-19, posebno je povećan broj prijava u djelatnostima transporta, skladištenja, smještaja, i pripremi u služenju hrane.

Objava stečaja podrazumijeva sudsku proceduru nad platežno nesposobnim poslovnim subjektom, putem njegovog bankrota ili reorganizacije, a u cilju namirenja povjerilaca. Stečaj ne dovodi uvijek do prestanka poslovanja kompanije.

(Tanjug/RTV)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: