svijetvijesti

Suša proglašena u osam područja Velike Britanije, izvor rijeke Temze sušniji nego ikada

Izvor rijeke Temze doživljava neviđeni nedostatak vode

 Vlada Velike Britanije je službeno proglasila sušu u osam područja zemlje te najavila redukcije vode za neke dijelove dok se suočava sa jednim od najsušnijih razdoblja u više od jednog stoljeća.

U međuvremenu, prema medijskim izvještajima, izvor rijeke Temze doživljava neviđeni nedostatak vode.

Rijeka Temza koja teče kroz britansku prijestolnicu proteže se 356 kilometara preko južne Engleske, od Gloucestershirea na zapadu do Essexa na istoku, prije nego što uđe u Sjeverno more.

A izvor rijeke je presušio nizvodno, dok su neke regije u Engleskoj na rubu proglašenja suše, nešto za što stručnjaci sugerišu da su vlasti loše pripremljene, piše Deutsche Welle.

Iako se dijelovi riječnog korita u Gloucestershireu redovito isušuju tijekom ljeta, stručnjaci kažu da je zabrinjavajući znak uticaja klimatske krize činjenica da Temza izvire tako daleko nizvodno.

Britanski meteorološki ured već je proglasio prošli mjesec kao najsušniji za Englesku od 1935., s prosječnom količinom padavina od 23,1 milimetra, dok su neke regije doživjele najsušniji juli ikada.

Na sjeveru Engleske, Yorkshire Water najavio je u petak da će uvesti restrikcija vode prvog stepena, tj. zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima od 26. augusta, u nadi da će smanjiti potrošnju vode jer je komunalno preduzeće tog okruga reklo da proživljava najnižu količinu padavina od početka bilježenja prije više od 130 godina.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: