svijet

Suočeni s mračnom povijesti: Mislili su da su to urbane legende, novo otkriće ih šokiralo

Zemlja se srami svojih nekadašnjih škola za preodgoj u kojima su djeca zlostavljana više od sto godina, a 4000 njih izgubilo je život

Dino Brumec
akon prošlotjednog otkrića masovne grobnice u Kanadi u kojoj je pokopano 215 domorodačke djece, premijer Justin Trudeau obećao je konkretne poteze za pomoć žrtvama “kulturnog genocida”, kako ga opisuje tamošnja vlada. Otkriće grobnice u kojoj su posmrtni ostaci više od 200 domorodačke djece šokiralo je naciju.

Nakon prošlotjednog otkrića masovne grobnice u Kanadi u kojoj je pokopano 215 domorodačke djece, premijer Justin Trudeau obećao je konkretne poteze za pomoć žrtvama “kulturnog genocida”, kako ga opisuje tamošnja vlada. Otkriće grobnice u kojoj su posmrtni ostaci više od 200 domorodačke djece šokiralo je naciju.
Grobnica je nađena na mjestu gdje je nekada bila škola Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji za preodgoj domorodačke djece koja su, prema prvotnoj zamisli, podučavana kako se uklopiti u kanadsko društvo, no iza te krilatice krile su se institucije u kojima su glad i zlostavljanja bila svakodnevica. Tijela djece pronađena su uz pomoć posebnog radara, a uzrok ili vrijeme smrti zasad nije poznato. Zna se tek da je škola zatvorena 1978. godine. Neka od preminule djece imala su tek tri godine.
‘Ovo nam slama srce’
Trudeau je obećao konkretnu pomoć preživjelima, obiteljima i općenito domorodačkom stanovništvu, ali nije precizno najavio koji će koraci biti učinjeni.
– Nažalost, ovo nije iznimka ili izolirani incident. Nećemo se skrivati od toga. Moramo priznati istinu. Rezidencijalne škole bile su stvarnost – tragedija koja je postojala ovdje, u našoj zemlji, i koju moramo prihvatiti – rekao je jučer kanadski premijer. Trudeau je na društvenim mrežama napisao kako mu ta vijest “slama srce – u bolnom podsjećanju na to mračno i sramotno poglavlje u povijesti naše zemlje”.
Ova škola u Britanskoj Kolumbiji na jugu zemlje bila je dio mreže ustanova koje su oduzimale domorodačkim obiteljima djecu kako bi ih “preodgojile”. Sustav je pokrenut 1863., a vlada ga je ukinula tek 1998. godine. Čak 150 tisuća djece prisilno je pohađalo te škole. U njima im je bilo zabranjeno govoriti autohtone jezike kojima su ih naučili roditelji te nisu smjeli koristiti kulturne prakse domorodaca, već su morali preuzeti kulturu koju su sa sobom donijeli europski kolonizatori. Fizička, emocionalna i seksualna zlostavljanja bila su vrlo česta. Sama bivša škola Kamloops Indian Residential bila je najveća u cijelom sustavu, a u 1950-ima pohađalo ju je 500-tinjak djece.
Prije 13 godina, samo desetljeće nakon konačnog kraja takve prakse, osnovana je komisija kako bi istražila uvjete kojima su djeca bila podvrgnuta. Prema jednom zapisu bivšeg polaznika škole u 1920-ima, “indijanska su djeca mirisala na glad”. U dokumentima je pisalo da su bolesti poput tuberkuloze i ospica bile vrlo teške i česte u školama. Da okrutni i nehumani uvjeti kojima su djeca bila prisilno podvrgnuta nisu zabilježeni u nekim davnim vremenima, svjedoči i tvrdnja ravnatelja škole u 1960-ima koji je na pitanje kako smanjiti nasilje odgovorio: “Stavite dečke u boksački ring”.
– Dajte im rukavice i sudite boksački meč tako dugo dok oba dječaka ne budu previše umorna da bi nastavila – rekao je tada ravnatelj, a to je zabilježeno u dokumentima.Komisija za istinu i pomirbu, kako je glasio njezin službeni naziv, procjenjuje da je nešto više od 3200 djece službeno izgubilo život u ovim školama, iako je prava brojka vjerojatno veća.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button