kultura

Strajo Krsmanović: Nada i entuzijazam

Umjetnička galerija BiH se, kao i druge institucije kulture, povinovala odlukama Kriznog stožera i u potpunosti obustavila rad od 18. 3. ove godine. Osim dežurstava  i brige za sigurnost Galerije i sigurnost depoa, sve druge aktivnosti su obustavljene. Odgođene su, do daljnjeg sve izložbe, među kojima i ona Milomira Kovačevića Strašnog, a iskoristili smo ovo vrijeme za određena programska i organizacijska prestrojavanja.

U narednom razdoblju, za koje očekujemo da će biti rad bez posjetitelja, planirali smo završiti započetu inventuru depoa, nakon što smo ga tehnički opremili novim pokretnim policama.  Nakon toga, započet ćemo rad na novom stalnom postavu u Galeriji. To podrazumijeva dosta kreativnog angažmana, izradu postava, tiskanje i izdavanje kataloga, i sve drugo što se odnosi na jedan takav zahvat.

Naša briga i dalje ostaje opstanak Galerije. Vijeće ministara nije usvojilo proračun, vjerojatno i neće, što nas prikraćuje za oko 100.000 KM, koliko smo u pravilu povlačili od Ministarstva civilnih poslova, a Vlada Federacije BiH je rebalansom proračuna drastično kresala sredstva za kulturu odakle smo očekivali 200.000 KM. Bez tih sredstava, i bez dodatnih  prihoda koje smo ostvarivali vlastitim angažmanom (ulaznice, najam prostora, suveniri…) mi ovu godinu sigurno nećemo preživjeti! Ne treba posebno napominjati da status Galerije, kao ni drugih šest institucija sa prefiksom bosanskohercegovački, nije riješen i ne nazire se rješenje u dogledno vrijeme, pa time situacija postaje još beznadežnija! Ostaje nam jedino nada, i pouzdanje u vlastiti entuzijazam koji nam je do sada pomagao da preživimo, kazao je Krsmanović za Dnevni list. V. H.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close