vijesti

Stotinu goveda uginulo od antraksa u Hrvatskoj, četiri osobe u bolnici

U Hrvatskoj je potvrđeno prisustvo antraksa od čega je već uginulo više od 100 goveda, a četiri osobe su u bolnici.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je kod uginulih goveda na području Parka prirode “Lonjsko polje” potvrđena bolest bedrenica ili antraks. Laboratorijsku analizu uradio je Hrvatski veterinarski institut.

“Možemo kazati da je slučaj pod potpunom kontrolom, nema mesta panici. Ministarstvo poljoprivrede preduzeće sve potrebne radnje vezane za promet stoke i životinjskih proizvoda”, rekao je za Inoslav Brkić, šef Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, prenosi Indeks.

Svi pacijenti koji su se javili u sisačku bolnicu bili su u kontaktu sa zaraženim životinjama i svi su razvili simptome lakšeg, kožnog oblika zaraze.

Na prostoru Parka prirode “Lonjsko polje” raste broj uginule stoke, a prema nezvaničnim informacijama, od početka jula uginulo je 107 goveda.

Antraks je akutna zarazna bolest različitih životinjskih vrsta od koje najčešće obolevaju biljojedi. Od antraksa najčešće oboljevaju ovce i koze, potom goveda i konji. Psi i svinje su relativno otporni na bolest, prenosi RTS.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: