vijesti

Srbija na šest mjeseci prekida sve vojne vježbe, Vulin kaže – zbog pritiska EU

On je naglasio da je Srbija, odlukom Skupštine Srbije, vojno neutralna zemlja

Vlada Republike Srbije je na sjednici u srijedu donijela odluku da u narednih šest mjeseci prekine sve vojne vježbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poslije sjednice Vlade izjavio je da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

“Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja. Od nas se traži da po cijenu napuštanja naše evropske budućnosti i po cijenu još većih pritisaka na našu politiku, ali i naš narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vježbe sa Bjelorusijom”, rekao je Vulin, prenosi Ministarstvo odbrane.

On je naglasio da je Srbija, odlukom Skupštine Srbije, vojno neutralna zemlja.

“Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, izbjegli ili bar umanjili posljedice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sjednici donijela odluku da se u narednih šest mjeseci prekine sa svim vojnim vježbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike”, naglasio je.

“U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vježbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO-om ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom, ni sa SAD-om, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano”, zaključio je Vulin.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close