Bosna i Hercegovinapolitikavijesti

Smijenjen gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić iz SDA smijenjen je na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Brčko distrikta.

Za smjenu Eseda Kadrića glasalo je 20 skupštinskih poslanika iz reda Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih. Protiv je bilo 6, a suzdržanih 3.

Razlozi su brojni, nezadovoljstvo građana je veliko, što potvrđuje činjenica da su danas održani protesti zdravstvenih radnika, za nekoliko dana proteste najavljuju i profesori i nastavnici, a nezadovoljni su i radnici pravosudnih institucija.

Esed Kadrić izjavio je za BHRT da ovo smatra političkim potezom, koji je sastavljen na državnom nivou, odnosno putem kojim se ide u formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Pored Kadrića automatizmom funkcije gube Šef kabineta Gradonačelnika Amir Softić (SDA), savjetnica gradonačelnika Admira Ramić (SDA), Šef odjeljenja za prostorno planiranje Edin Zaimović (SDA) i još neki funkcioneri.

Inače, Zahtjev za smjenu gradonačelnika Brčkog iz SDA Kadrića podnijelo je sedam poslanika iz SBiH, SBB-a, SDP-a, NiP-a i nezavisni poslanik iz romske nacionalne manjine.

Navedeni poslanici Zahtjev su dostavili Skupštini 1. marta, a kao razlog za smjenu su naveli to da distrikt nije na stepenu razvoja na kojem bi trebalo da bude.

Prema Statutu distrikta, gradonačelnika bira Skupština i on može biti ponovo izabran. Obavlja svoje dužnosti za vrijeme mandata Skupštine koja ga je izabrala i ostaje na funkciji do izbora novog gradonačelnika, a može dati ostavku ili biti razriješen s dužnosti prije isteka mandata.

Gradonačelnika može da razriješi Skupština samo iz opravdanih razloga, a nakon prijedloga najmanje pet poslanika, navodi BHRT.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: