Mišljenja

Slobodan Vasković : Dodikov i Bakirov udar na Beograd?!

Slobodan Vasković

– Dodikov atak na Beograd ogleda se i u trivijalnom papiru “kako su visoki predstavnici kršili Ustav i Dejtonskim sporazum”, koji je poslao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, iako je on, Dodik, poodavno najveći kršitelj Ustava, Dejtonskog sporazuma i svih zakona u BiH i Republici Srpskoj.

Ovo je stav koji poznati novinar Slobodan Vasković prenosi na svom blogu.

– Milorad Dodik je Republiku Srpsku, odavno, pretvorio u nosač ruskog udara na Beograd, čiji je glavni cilj sprečavanje rješavanja pitanja Kosova i Metohije. Dodik je, uz to, i ključni generator nezakonitosti i kriminalnih radnji u Republici Srpskoj, konstatuje se u tekstu objavljenom na Vaskovićevom blogu.

Konstatuje se da je Dodik poodavno suspendovao Ustav RS, sve zakone RS, preuzeo sve institucije RS, autokratski vlada, uz pomoć polupismene nesposobne, kleptokratske, pokvarene i podle kamarile, istovremeno se preglasno javno zalažući za “prava” RS koja je on najdirektnije, najvulgarnije i najbezobzirinije suspendovao, privatizujući, zajedno sa klijetelističkom mrežom, entitet i sve njegove resurse.

– Dodik se, kako bi odbranio sopstvenu kriminalnu, diktatorsku, nasilnu i primitivnu vlast, ne libi nasrnuti i na BiH i na Srbiju, dok jedino ne pravi nikakve probleme Hrvatskoj, jer je “najbolji agent njenih interesa u BiH, ali i regionu”, kako je to svjevremeno konstatovao Mate Granić, nekadašnji visoki funkcioner Republike Hrvatske, navod Vasković.

– Dodikov atak na Beograd ogleda se i u trivijalnom papiru “kako su visoki predstavnici kršili Ustav i Dejtonskim sporazum”, koji je poslao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, iako je on, Dodik, poodavno najveći kršitelj Ustava, Dejtonskog sporazuma i svih zakona u BiH i Republici Srpskoj, stoji u tekstu.

Analizirajući ta dešavanja, Vasković smatra da je u napadu na Beograd, Dodik, osim ruske podrške, dobio i onu Bakira Izetbegovića, koji nije osudio njegovo ponašanje, pozivanje na secesiju, ali jeste Beograda koji se ogradio od papira, samom izjavom predsjednika Srbije da o njemu neće da govori, već da to prepušta njegovim “tvorcima” – Dodiku i njegovoj, kako je naziva,Saksiji Željki Cvijanović.

Dalje navodi da pokušaj izjednačavanja pitanja Republike Srpske i Kosova je neprijateljski akt prema Beogradu, ali najviše prema entitetu (Republici Srpskoj) do kojeg Dodiku nije ni stalo, već ga koristi za lične potrebe dobijanja ruske podrške kako bi ostao u “sedlu”, jer je, kako piše u tekstu, dobro poljuljan neznanjem i nesposobnošću njegove bezumne plutokratske oligarhije, čiji je jedini i isključivi cilj pljačka resursa i, potom, poništenje entiteta kako bi ta giganstka, sveobuhvatna, temeljna otimačina ostala nekažnjena.

Tvrdi da su Dodik i Izetbegović ovom prilikom odigrali “dupli pas”, što svjedoči o dogovoru kojim jedan drugom štite leđa u BiH zbog iskazane nesposobnosti u suočavanju sa teškim ekonomskim, finansijskim, privrednim i, iznad svega, zdravstvenim problemima u BiH i oba njena entiteta.

“Dodikov cilj je jasan – po ruskom nalogu oslabiti Beograd pred pregovore Srbije sa Kosovom koji slijede u Vašingtonu. Na tom prljavom poslu on godinama sistematično radi, po direktivama iz Moskve, što je i spriječilo osnivanje Zajednice Srpskih Opština na sjeveru Kosova. Dodikovo ultraradikalno, primitivno ponašanje bilo je odličan alibi političarima sa Kosova da ne dozvole osnivanje ZSO”, navodi Vasković u tekstu.

Po njemu, Rusiji odgovara stalni konflikt na relaciji Beograd – Priština, jer na taj način oni uspijevaju zadržati uticaj u Srbiji i nastaviti destruktivno djelovati kako bi se taj sukob dodatno proširio.

– Njihov cilj nije nikakva pomoć srpskim nacionalnim interesima; Dapače, njihov stvarni cilj je žrtvovanje Srba i u slučaju Kosova i Republike Srpske , kako bi ostvarili sopstvene nacionalne interese u Drugom Hladnom ratu za Zapadom, konstatuje se u tekstu.

Takođe, u tekstu se tvrdi da je u Beogradu to prepoznato, pa zbog toga Dodik djeluje nasilno pokušavajući dovesti u istu ravan Kosovo i Republiku Srpsku.

“Dodik hoće nanijeti štetu, ali neće usporiti proces konačnog rješenja i dogovora Srbije i Kosova, a njegovo djelovanje samo pokazuje koliko mu nije stalo ni do kakvih nacionalnih interesa, već isključivo ličnih”, zaključuje autor tog teksta.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close