politika

Slijedi diplomatska ofanziva na Dodika

sve više posjeta Bosni i Hercegovini sve istaknutijih zvaničnika iz SAD, u pratnji funkcionera EU

Sead Numanović

Deborah Menuti, zamjenica ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, jučer je imala “probrane” sastanke.

U Banjoj se Luci sastala s Dragano Lukačem, ministrom policije entiteta RS, ali i Nenadom Stevandićem, predsjednikom stranke Ujedinjena Srpska (US).

Ova je partija članica vladajuće koalicije i njeni su poslanici glasali za neustavno formiranje Agencije za lijekove entiteta RS.

S oba sastanka emitirane su poruke drugačije od onih koje stižu od Milorada Dodika i bližeg okruženja.

Lukač se, na medijskoj sceni, sve više opisuje kao oponent Dodiku.

Nakon susreta s Menuti objavljeno je da je “zajednička saradnja MUP-a i Ambasade SAD ocijenjena kao “zadovoljavajuća i kontinuirana”.

Istaknuta je i “spremnost za nastavak saradnje”.

Pametnom dosta.

Stevandić se već duže vrijeme percepira kao neko ko bi – po ukusu Vučića – mogao preuzeti vodstvo onog momenta kada Dodik ode.

Ili u zatvor ili pobjegne.

Lukač, kako smo ranije pisali, jeste oponent Dodiku i čvrsto kontrolira “fizičku silu” entitetskog MUP-a.

Stevandić, pak, ima i jako tijesnu saradnju s srbijanskom obavještajnom službom – BIA.

U teoriji, Bosna i Hercegovina bi u narednom periodu mogla svjedočiti ponavljanju “scenarija Plavšić”, detroniziranja i progona rušitelja mira. Lukač je to već jednom brutalno proveo.

Znajući modus operandi međunarodne zajednice – Zapada – stvari bi trebale ići ovako.

Transparentni kontakti s oponentima unutar režima, sve više posjeta Bosni i Hercegovini sve istaknutijih zvaničnika iz SAD, u pratnji funkcionera EU i njihovi javni istupi u kojima pozivaju na dijalog, apeliraju na “sve strane” da budu uzdržane, traže djelovanje institucija…

Do kraja ovog mjeseca već ćemo vidjeti dosta od nabrojanog.

Hoće li to zaustaviti Dodika na njegovom ratnom pohodu?

Teško!

Iako je dokazani kalkulant, oportunist, sve radije slaže, on se u javnom diskursu postavlja kao neko ko je odlučan, ima čvrsto jedinstvo saradnika iza sebe i – ide dalje.

Diplomatska ofanziva SAD, koju će trapavo, kao i uvijek, pratiti EU, počela je.

Ukoliko se desi da iz Dodikove koalicije “iskoči” neka od članica, to će biti znak da bi “bajin” plan mogao biti slomljen i da mu ne preostaje ništa drugo nego – bjekstvo.

Sve je to u teoriji. Još se nije desilo.

Ali je očito da se i na tome radi.

Ne treba imati iluzija da će temeljni problem – separatizam unutar srpskog establišmenta – nestati. S time nam se valja nositi i u godinama pred nama.

No, lomljenje političke kičme Milorada Dodika i tranzicija političkog establišmenta bosanskih Srba je nešto što izgleda kao logičan slijed.

Bošnjaci i probosanske snage, međutim, iz ove opasne lekcije konačno moraju izvući lekciju!
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button