nauka

Sibir zbog klimatskih promjena poharali požari, poplave i moljci

SVIMA poznat kao golema, hladna tundra, Sibir zbog klimatskih promjena prolazi kroz preobrazbu koja mu donosi više temperature, šumske požare i navalu moljaca.

Područje koje se prostire milijunima četvornih kilometara istočno od Urala do Tihog oceana ove je godine posebno pogođeno ekstremnim vremenom, koje znanstvenici pripisuju globalnom zagrijavanju.

Fotografije polja divljih cvjetova koje su prošli mjesec osvanule u lokalnim medijima rijetkost su u obično hladnoj regiji. Prodaja sladoleda skočila je za 30 posto.

“Ovo je bila najtoplija zima u Sibiru otkako su prije 130 godina počela mjerenja”, kazala je šefica državnog meteorološkog zavoda Marina Makarova.

A onda je stiglo proljeće i još toplije vrijeme. Makarova je rekla da je u travnju u nekim dijelovima Sibira bilo dana i s više od 30 stupnjeva. Toplije vrijeme nije donijelo samo divlje cvjetove i pojačanu želju za sladoledom.

Na istoku Sibira bilo je za trećinu više padalina nego što je uobičajeno, a to je izazvalo razorne poplave, posebno oko grada Tuluna.

Prelci

Rojevi sibirskog prelca, štetne vrste leptira čije se ličinke hrane listovima četinjača, zbog rasta temperatura sve su veći.

Oni su neaktivni tijekom zime i hrane se u proljeće, ljeto i jesen, godišnja doba koja su zbog globalnog zagrijavanja sve dulja. “U cijeloj svojoj karijeri nisam vidio tako velike prelce”, rekao je stručnjak za te životinje Vladimir Soldatov, koji upozorava na “tragične posljedice” za šume.

Ličinke ogoljuju stabla od njihovih iglica, što ih čini podložnijim požarima.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close