Bosna i Hercegovinavijesti

Sekretarijat Bernske konvencije prihvatio tužbu ekološke aktivistice Hajrije Čorbo protiv države BiH

Neformalna grupa građana Park prirode Trstionica i Boriva Kakanj, u svom saopćenju za javnost, ističe kako je Sekretarijat Bernske konvencije pri Vijeću Evrope u cijelosti prihvatio tužbu njihove aktivistice Hajrije Čobo protiv države Bosne i Hercegovine.

-Nakon višemjesečne borbe protiv devastacije prirode na području općina Kakanj i Vareš i ugrožavanja životne sredine, pitke vode, prirodnih staništa životinja u području koje je svim relevantnim dokumentima predviđeno za zaštitu bilo kao vodozaštitna zona ili kao „strogi rezervat prirode“, a sve zbog koncesija izdanih stranom investitoru u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina (cinka, olova, barita, srebra, zlata, kobalta, ali i popratnih metala: žive, arsena, talijuma), ova neformalna grupa građana, koja broji više od 3.000 članova, prinuđena je poduzeti sve raspoložive mjere kako bi zaštitila živi svijet (uključujući i ljudske živote) na ovom području – ističu u tom saopćenju.

Aktivistica Hajrija Čobo tužbu protiv BiH Sekretarijatu Bernske konvencije pri Vijeću Evrope uložila je 20. oktobra ove godine, a, kako ističu iz ove NGG-a, “tužba je u cijelosti prihvaćena od Sekretarijata” te je 22. novembra ove godine upućena tuženoj strani na odgovor, a koja ima rok do 15. jula 2023. godine “da se izjasni o navodima iz tužbe”.

– Smatramo da je izdavanjem ovakve koncesije, u ovu svrhu i na ovom izuzetno vrijednom i biodiverzitom bogatom, ali i osjetljivom području, BiH prekršila više članova Konvencije i time ugrozila opstanak vrlo rijetkih i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Kako što je to cilj Konvencije, tako je i naš cilj da se divlje vrste – životinjske i biljne, kao i njihova staništa zaštite, ali isto tako i da se poštuju domaći pravni propisi kao i međunarodni propisi čija potpisnica je i BiH- ističu iz tog kakanjskog NGG-a.

Konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija), napominju, obvezujući je međunarodni pravni instrument u području zaštite prirode, koji pokriva prirodnu baštinu evropskog kontinenta i nekih država Afrike.

Bosna i Hercegovina postala je 1. marta 2009. godine punopravna članica te konvencije,  odnosno međunarodnog pravnog saveza za očuvanje prirodne baštine.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: