Analizavijesti

Schwarz-Schilling: Situacija u Bosni i Hercegovini ista je kao prije 30 godina.Moguć scenarij Ukrajine u BiH

Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling u večerašnjem “Centralnom dnevniku” Face TV-a je kazao da je situacija u BiH ista kao prije 30 godina i da se ne djeluje dovoljno brzo.

“Postoje sudske presude iz Haaga, presuda iz 2009. o slučajevima Sejdić-Finci, a do danas nije implementirana. Zato se Izborni zakon ne može tek tako donijeti! To se mora kako treba, pravno i uredno riješiti”, rekao je Schwarz-Schilling.

“Opozicione stranke u Federaciji prvi put imaju jedinstvenog kandidata – Bećirovića. To političkoj slici daje novu dimenziju, zato su izbori toliko važni! Mislim da će biti političkih promjena u BiH! Jedinstven kandidat je jako velika promjena”, izjavio je Schwarz-Schilling.

On je rekao da Dodik i Čović hoće da se ustoliče ovdje, da ostanu na vlasti, ali tu će se izgubiti svi demokratski principi.

“Ovo je borba između demokrata i autoritarnih političara. Vučić je jako inteligentan, hoće da održi svoje veze sa Putinom i Lavrovom i nije ga briga je li to demokratski. Scenarij iz Ukrajine se može desiti i na Balkanu, tu opasnost treba prepoznati”, izjavio je za Face Christian Schwarz-Schilling.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: