svijet

Saudijska Arabija uhitila je gotovo 300 dužnosnika zbog ‘korupcije’ usred borbe za kraljevsku vlast

Nermin N.

Saudijske vlasti su jučer potvrdile da su pritvorile stotine vladinih službenika, uključujući vojne i sigurnosne dužnosnike, pod optužbom za primanje mita i zlouporabu položaja, izvještava portal Middle East Eye.

Jučer je antikorupcijska agencija kraljevstva poznata kao Nazaha potvrdila uhićenje i kazneni progon 298 ljudi. Nazaha je, kao rezultat njihovih nezakonitih aktivnosti, procijenila štetu nanesenu državi od oko 379 milijuna saudijskih rijala, odnosno više od 101 milijun dolara.

Među zatočenima je i osam zaposlenika Ministarstva obrane osumnjičenih za primanje mita i pranja novca u vezi s vladinim ugovorima u razdoblju od 2005. do 2015., te 29 zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova iz naftne istočne pokrajine Saudijske Arabije Qatif, uključujući tri pukovnika, general bojnika i brigadnog generala.

Kako smo ranije ovog mjeseca izvijestili, izvijestili, vehabijsku kraljevinu potresa val uhićenja vrlo visokih dužnosnika i članova kraljevske obitelji, među kojima su i prvi u nasljednom redu za krunu, odah nakon aktualnog prestolonasljednika, krunskog princa Mohammeda bin Salmana.

Prema zapadnim medijima, prestolonasljednik najveće arapske monarhije Mohammed bin Salman pokušava osigurati svoje prijestolje u slučaju smrti ili abdikacije svog oca, 84-godišnjeg kralja Salmana ibn Abdul-Aziza al-Sauda.

Među ranije zatočenicima je kraljev 77-godišnji brat, Ahmed Abdul-Aziz al-Saud, te monarhov nećak i bivši prestolonasljednik, princ Mohammed bin Nayef, kojeg je kralj Salman iznenada “izgurao” iz nasljednog reda i na njegovo mjesto postavio svog sina, Mohammeda bin Salmana.

Za ovu dvojicu, koje se princ Mohammad bin Salman smatra najopasnijima, posebno zbog veza Mohammeda bin Nayefa u vojsci, policiji i obavještajnim službena, Kraljevski sud Saudijske Arabije optužio za izdaju i zavjeru za svrgavanje monarha i prestolonasljednika. Uhićenja su se dogodila ujutro 6. ožujka. U kućama zatočenika su provedene pretrage, a oni se mogu suočiti s doživotnom ili čak smrtnom kaznom.

Prema izvorima koje citira Middle East Eye, prestolonasljednik Muhammad započeo je okrutnu borbu protiv bilo koje opozicije u vladajućoj obitelji, prije svega protiv svog strica i brata sadašnjeg kralja, Ahmeda Abdul-Aziza al-Sauda, jer 34-godišnji prestolonasljednik namjerava zauzeti prijestolje prije samita G20 u Rijadu, koji će se održati 21. i 22. studenog 2020. godine.

Prema sugovornicima portala Middle East Eye, princ Mohammed “prisilit će oca, koji je dementan, ali inače zdrav, da abdicira”. Ovo će dovršiti napore prestolonasljednika da se uspne na prijestolje, a čistke su se s uhićenjima u kraljevstvu posljednjih dana intenzivirale.

Podsjetimo da je u studenom 2017. prestolonasljednik Mohammad bin Salman u kraljevstvu započeo “borbu protiv korupcije”, iako su u vehabijskoj kraljevini korumpirani gotovo svi, tako da se mogao fokusirati samo na protivnike, stoga je zatvorio “odabrane” prinčeve i milijardere u ultraluksuzni zatvor u hotelu Ritz Carlton u Rijadu. U ožujku 2018., prijestolonasljednik Mohammed rekao je da je zahvaljujući svojoj “antikorupcijskoj kampanji” više od 100 milijardi dolara vraćeno u riznicu zemlje. To je zapravo bio novac kojim su prinčevi i bogataši kupili slobodu, što ne bi bio problem da mladi princ proračunski novac troši za poboljšanje života mladih koji čine dvije trećine stanovništva zemlje, umjesto da baca milijarde na genocidni rat u Jemenu kojeg ne može pobijediti.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close