politikasvijetvijesti

Sadr najavio povlačenje iz politike, pristalice upale u vladinu zgradu

Izdavši saopštenje, lider iračkog pokreta Sadrist, Muqtada al-Sadr, objavio je da se povlači iz političke arene u Iraku.

Istaknuta iračka vjersko-politička ličnost najavio je da će zatvoriti svoje političke urede u jeku produbljene političke krize i zastoja zbog neformiranja nove vlade nakon parlamentarlnih izbora prošlog oktobra.

„Odlučio sam da se neću uplitati u politička pitanja. Stoga najavljujem svoje definitivno povlačenje“ – napisao je Sadr na svom Twitter računu u ponedjeljak.

U objavi je napao svoje političke oponente, rekavši da nisu odgovorili na pozive za reformama.

Mnoge Sadrove pristalice učestvuju u protestima ispred iračkog parlamenta od kraja mjeseca jula, tražeći održavanje prijevremenih izbora i raspuštanje parlamenta.

Nakon Sadrove objave o povlačenju, desetine njegovih pristalica upale su u Republikansku palaču danas, ceremonijalnu zgradu u Zelenoj zoni u Bagdadu, gdje se nalaze vladine institucije.

Bijesni demonstranti upali su u zgradu ubrzo nakon objave, a nakon njih hiljade drugih pristalica krenulo je prema Zelenoj zoni.

Iračka policija upotrijebila je vodene topove i suzavac da rastjera demonstrante.

Premijer Mustafa al-Kazimi otkazao je sjednice vlade do daljnjeg, izvještava iračka novinska agencija INA.

Prema AFP, u Zelenoj zoni je došlo i pucnjave, a posljednji izvještaji ukazuju na to da su iračke sigurnosne snage povratile kontrolu nad Republikanskom palačom.

Prema iračkim medicinskim i policijskim izvorima, 2 osobe su poginule, a 19 povrijeđeno u sukobima u glavnom gradu Bagdadu.

Iračka vojska je u ponedjeljak najavila policijski sat u cijelom gradu za civile i vozila kako bi smirila rastuće tenzije i mogućnost sukoba.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: