zdravlje

SAD razmatra ukidanje intelektualnih prava za vakcine

Bijela kuća razmatra opcije za maksimalno povećanje proizvodnje i isporuke vakcina protiv COVID-19 kako bi bile dostupne cijelom svijetu po najnižoj cijeni.

Bijela kuća razmatra opcije za maksimalno povećanje proizvodnje i isporuke vakcina protiv COVID-19 kako bi bile dostupne cijelom svijetu po najnižoj cijeni, izjavila je glasnogovorncia Jen Psaki.

Dodala je kako je u razmatranju i podrška predloženom ukidanju prava intelektualnog vlasništva nad proizvodnjom vakcine, ali odluka još nije donesena, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ima mnogo različitih načina da se to učini. Trenutno je to jedan od načina, ali moramo procijeniti šta je najrazumnije“, kazala je glasnogovornica Bijele kuće.

Moguće povećanje proizvodnje

Američki zvaničnici također razmatraju je li efikasnije pojačati postojeću proizvodnju vakcina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki zastupnici i neprofitne grupe vrše pritisak na administraciju predsjednika Joea Bidena da podrži privremeno ukidanje prava intelektualnog vlasništva u proizvodnji vakcina protiv COVID-19  kako bi se pomoglo siromašnim zemljama u suzbijanju pandemije, dok se Indija i druge zemlje bore s ogromnim rastom broja slučajeva.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button