vijesti

SAD pozdravile usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

To bolno poglavlje evropske historije nikada ne smije biti negirano niti zaboravljeno, poručeno je iz State Departmenta

Američki State Department pozdravio je Rezoluciju o Srebrenici usvojenu u Skupštini Crne Gore.

– Stav Sjedinjenih Država o tom pitanju je dugotrajan i nepokolebljiv. To bolno poglavlje evropske historije nikada ne smije biti negirano niti zaboravljeno​, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću State Departmenta kao komentar na usvajanje rezolucije i smjenu crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića.

Burne reakcije opteretile su relacije Crne Gore i Srbije i područje Balkana dan nakon što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje genocida počinjenog u Srebrenici i smijenio doskorašnjeg ministra pravde.
Smjenu Leposavića pokrenuo je predsednik Vlade Zdravko Krivokapić, zbog izjava u kojima je relativizovao genocid u Srebrenici.

U Rezoluciji o Srebrenici navedeno je da se na tom području tokom rata u Bosni i Hercegovini dogodio genocid. U tekstu je navedno da je na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, ubijeno više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Rezolucijom, čiji je predlagač Bošnjačka stranka Crne Gore, zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici a 11. juli je proglašen Danom sjećanje na žrtve Srebrenice, piše N1.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button