politika

„SAD će se uključiti u nuklearni sporazum s Iranom, ako Iran pristane na sve preduvjete.“

Iran tvrdi da Washington prvo mora ukloniti sve sankcije.

Administracija Joea Bidena poslala je mješovite signale u vezi s namjerama ponovnog pridruživanja Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja iranskog nuklearnog sporazuma, planirajući time ublažiti pritisak na Teheran bez ukidanja sankcija, ali istovremeno zahtijevajući od Islamske Republike povratak svojim obvezama prema ugovoru. Iran tvrdi da Washington prvo mora ukloniti sve sankcije.

Sjedinjene Američke Države će se pridržavati JCPOA-e ako Iran ispuni preduvjete, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“Ako Iran u potpunosti ispuni svoje obveze prema JCPOA-u, Sjedinjene Države učinile bi isto, a zatim bi to iskoristile to kao platformu za izgradnju većeg i jačeg sporazuma, koji se odnosi i na druga područja od interesa”, rekla je glasnogovornica u brifingu u ponedjeljak.

Psaki je također pokušala objasniti napomene predsjednika Bidena, koje je on izrekao u nedjelju, koje se odnose na to da SAD neće ukinuti svoje sankcije protiv Teherana ako Iran prvo ne zaustavi svoje aktivnosti na obogaćivanju urana.

“Mislim da bismo, najavljujući veliku promjenu politike, to učinili na drugačiji način od laganog klimanja glavom, ali sveukupno njegov stav ostaje točno takav kakav je i bio”, rekla je glasnogovornica.

U svom nedjeljnom intervjuu za CBS Face theNation, Biden je potvrdno kimnuo glavom nakon što su ga pitali hoće li Iran morati “prvo prestati obogaćivati uran” prije nego što će SAD razmotriti povratak nuklearnom sporazumu. Glasnogovornica predsjednika odmah je pojasnila da je htio reći “aktivnosti obogaćivanja izvan granica zacrtanih JCPOA-om.”

U svojoj primjedbi koju je izrekla u ponedjeljak, Psaki je rekla da će se o “jačem sporazumu,” u vezi s kojim SAD žele pregovarati, “s našim partnerima P5 +1, kao što je to učinjeno kad smo u prvi puta sastavljali JCPOA”, jer je P5 +1 referenca na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, plus Njemačku, koja je s Iranom pregovarala o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Na upit od strane iranskih čelnika u vezi s tim da su SAD sada na potezu što se povezivanja s Iranom tiče, jer su SAD bile stranka koja je napustila JCPOA, glasnogovornica je rekla da je stav administracije jasan.

“Kao što znate, to su bili potezi bivše administracije. A predsjednik Biden je, naravno, bio dio uprave koja se zalagala za to da se sporazum ponovno obnovi. Mislim da je njegov stav i stav našeg nacionalnog sigurnosnog tima, kao i stav o kojem je razgovarao s našim partnerima, ili bih trebala reći, kojeg je prenio našim partnerima, takav da smatrano da je potez na Iranu, koji najprije treba ispoštovati sve svoje obaveze u skladu JCPOA i da se samo u tom slučaju situacija može pokrenuti prema naprijed”, rekla je Psaki.

U nedjelju je iranski vrhovni čelnik Ali Hamnei tweetao da SAD “moraju ukinuti sve sankcije” ako žele da Iran u potpunosti počne poštovati odredbe JCPOA.

Kasnije tijekom dana, iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif precizirao je da, budući da su Sjedinjene Države “prekršile dogovor” i “kaznile svaku državu koja je i dalje poštivala dogovor”, sada potez na Washingtonu u vezi s obnovom dogovora te da SAD trebaju poštovati svoje obaveze iz dogovora.

Trumpova administracija jednostrano se povukla iz JCPOA-e nakon čega je nametnula iranskom bankarskom i energetskom sektoru niz teških sankcija, istovremeno prijeteći provedbom sekundarnih sankcija protiv zemalja i tvrtki koje su nastavile poslovati s Islamskom Republikom. Iran je 2019. godine odgovorio na sankcije smanjivanjem nekih svojih obveza prema nuklearnom sporazumu. Povećao je obogaćivanje urana iznad razine od 3,67 posto, zacrtane u JCPOA i povećao zalihe nuklearnog goriva. Prošli mjesec Iran je izvijestio da je razina obogaćivanja urana u nuklearnom postrojenju Fordow dosegla 20 posto.

Razine bogaćenja u zemlji ostaju znatno ispod razine koja je potrebna za oružanu upotrebu; za što je potreban uran koji je obogaćen na 90 ili više posto. Iran također tvrdi da ne namjerava proizvoditi nuklearno oružje niti oružje za masovno uništavanje bilo koje vrste.

Prošli je tjedan američki državni tajnik Antony Blinken izazvao sveopće čuđenje zbog ponavljanja dugogodišnje republikanske i izraelske tvrdnje da Iran možda dijele samo tjedni od skupljanja dovoljne količine fisivnog materijala za izgradnju nuklearne bombe. Izraelski dužnosnici, koji su imali istaknutu ulogu u lobiranju kod Trumpove administracije za povlačenje iz JCPOA-a, veći su dio posljednjeg desetljeća iznosili slične optužbe.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close