vijesti

Ruski radar velikog dometa otkrio je američke stelt lovce na iranskoj granici nakon Soleimanijevog atentata: izvještaj

 Prvi ruski radar velikog dometa posvećen praćenju atmosfere iza horizonta potvrdio je sve svoje tehničke i dizajnerske specifikacije, nakon što je otkrio zračne ciljeve hiljadama kilometara daleko.

Prema RT Arabic , koji je citirao ruske bežične tehničke snage, radar “Kontejner”, koji je počeo služiti u ruskoj vojsci 1. decembra 2019. godine, otkrio je NATO-ove izviđačke avione i stelt lovce na iranskoj granici nakon preminulog zapovjednika Ubijen je Quds Force, general-major Qassem Soleimani.

U izvještaju se navodi da je radar Container 8. januara zabilježio šest američkih stelt lovaca pete generacije kako lete u blizini iranskih granica nakon što je Iran usmjeravao raketne udare na američke baze u Iraku.

U to je vrijeme ruski radar nadzirao sve američke pripreme za odgovorni štrajk i sva zračna kretanja u regiji, uključujući američke stelt-avione.

Vrijedno je spomenuti da Rusija planira rasporediti četiri kontejnerska radara na svom jugu, zapadu i sjeveru, kao i u strateškim sjeverozapadnim regijama

Sada je jedini ruski kontejnerski radar velikog dometa stacioniran u ruskoj provinciji Nižnji Novgorod, jer je nadzirao nebo u Evropi i južnoj regiji Rusije u rasponu od 3.000 kilometara.

Ovaj novi ruski radarski sistem sposoban je istovremeno otkriti 5.000 vazdušnih ciljeva koji lete preko 3.000 kilometara, što dodatno jača njihove sposobnosti PVO.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close