vijesti

Ruski parlament odobrio novo produženje nuklearnog sporazuma START

VLADIMIR ISACHENKOV

Ruski zakonodavci u srijedu su brzo odobrili produženje posljednjeg preostalog nuklearnog rusko-američkog sporazuma o kontroli naoružanja, brze akcije koja dolazi samo nekoliko dana prije nego što treba isteći.

Oba doma parlamenta jednoglasno su izglasala produženje novog sporazuma START na pet godina, dan nakon telefonskog poziva američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kremlj je rekao da su se složili da će u narednih nekoliko dana završiti potrebne procedure produženja.

Govoreći putem video veze do virtualnog sastanka Svjetskog ekonomskog foruma, Putin je odluku o produženju sporazuma pozdravio kao “korak u dobrom smjeru”, ali je upozorio na sve veće globalno rivalstvo i prijetnje novim sukobima.

Za produženje pakta nije potrebno odobrenje Kongresa u SAD-u, ali ruski zakonodavci moraju ratificirati taj potez, a Putin mora potpisati odgovarajući zakon.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je zakonodavcima da će produženje biti odobreno razmjenom diplomatskih nota kada se završe svi postupci.

Govornica gornjeg doma Valentina Matvienko rekla je nakon glasanja da odluka o produženju pakta pokazuje da Rusija i SAD mogu postići sporazume o glavnim pitanjima uprkos tenzijama između njih.

Novi START istječe 5. februara. Nakon preuzimanja dužnosti prošle sedmice, Biden je predložio produženje ugovora na pet godina, a Kremlj je ponudu brzo pozdravio.

Ugovor, koji su 2010. potpisali predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, ograničava svaku zemlju na najviše 1.550 razmještenih nuklearnih bojevih glava i 700 raspoređenih raketa i bombardera, a predviđa opsežne inspekcije na terenu kako bi se provjerila usklađenost.

Biden je tokom kampanje naznačio da se zalaže za očuvanje novog sporazuma START, o kojem su pregovarali tokom njegovog mandata kao američki potpredsjednik.

Rusija već dugo predlaže produljenje pakta bez ikakvih uvjeta i promjena, ali Trumpova administracija čekala je do prošle godine da započne razgovore i produženje je uvjetovala nizom zahtjeva. Pregovori su zastali, a višemjesečno pregovaranje nije uspjelo suziti razlike.

Pregovore su također nagrdile tenzije između Rusije i Sjedinjenih Država, koje su potaknute ukrajinskom krizom, miješanjem Moskve u američke predsjedničke izbore 2016. godine i drugim iritantima.

Nakon što su se i Moskva i Washington povukli iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa 1987. godine, Novi START jedini je preostali sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja između dvije zemlje.

Ranije ovog mjeseca, Rusija je najavila da će slijediti SAD u povlačenju Sporazuma o otvorenom nebu, koji je omogućavao nadzorne letove nad vojnim objektima, kako bi pomogla u izgradnji povjerenja i transparentnosti između Rusije i Zapada.OGLAS

Prije nego što je administracija Bajdena stupila na dužnost, Rusija je uvijek nudila produženje Novog START-a na pet godina – mogućnost koja je bila predviđena paktom u vrijeme njegovog potpisivanja. Ali predsjednik Donald Trump optužio je da je to dovelo SAD u nepovoljan položaj. Trump je u početku inzistirao da se ugovoru doda i Kina, ideju koju je Peking otvoreno odbacio.

Trumpova administracija tada je predložila produženje Novog START-a na samo godinu dana, a također ga je nastojala proširiti tako da uključuje ograničenja nuklearnog oružja na bojnom polju.

Zastupnici kontrole naoružanja pozdravili su produženje ugovora kao jačanje globalne sigurnosti i pozvali Rusiju i SAD da počnu pregovarati o daljnjim sporazumima.

Rjabkov je rekao da će Rusija svoje hipersonično klizno vozilo Avangard, zajedno s ostalim ruskim nuklearnim oružjem, ubrojiti u ugovorne granice.

Ruska vojska je rekla da je Avangard sposoban da leti 27 puta brže od brzine zvuka i da bi mogao izvršiti oštre manevre na putu do cilja kako bi zaobišao raketne odbrambene sisteme. Ugrađena je na nekoliko postojećih interkontinentalnih balističkih projektila izrađene od Sovjetskog Saveza, umjesto na bojeve glave starijeg tipa, a u budućnosti bi mogla biti ugrađena na Sarmat, potencijalnu interkontinentalnu balističku raketu koja je sada u fazi izrade.

Rjabkov je rekao da je Rusija spremna sjesti na razgovore o potencijalnom rezanju naoružanja, napominjući da bi oni trebali uključivati ​​i ne-nuklearno precizno oružje sa strateškim dometom.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close