politikavijesti

Ruski ambasador u Srbiji: Status BiH kao kandidata za članstvo u Europsku uniju je opasan

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da Europska unija davanjem kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini samo pokušava držati tu zemlju podalje od Rusije, a bosanske Srbe pozvao da se tome usprotive ustvrdivši kako će članstvo u EU zapravo dovesti do ukidanja ovlasti koje ima Republika Srpska.

“Kandidatski status veoma je opasna stvar”, kazao je Bocan Harčenko u intervju za televiziju Republike Srbije (RTRS), objavljenom u četvrtak navečer.

Dodao je kako je strategija prelaska BiH od Daytona ka Bruxellesu u biti dodatni pritisak na RS, odnosno pokušaj centraliziranja BiH koja, po njegovu sudu, može opstati samo na daytonskim temeljima.

Bocan Harčenko, koji je od 2009. do 2014. godine bio ambasador Rusije u BiH, hvalio je predsjednike RS Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića kazavši kako vjeruje da će oni ostati dosljedni u protivljenju uvođenju sankcija i prekidanju veza s Rusijom.

Vjeruje da će Dodik i Vučić na tome ustrajati te da će time nastaviti jačati suverenitet Srbije i RS.

Bocan Harčenko je odbacio odgovornost Rusije za rat u Ukrajini iznoseći tvrdnje kako je za to kriv Zapad jer opskrbljuje Ukrajinu oružjem.

izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: