politikavijesti

Ruska invazija napreduje, Donjeck iduća meta napada

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 58. dan. Ruske snage preusmjerile su fokus na istok Ukrajine gdje su zauzele 42 sela. Ruski predsjednik rekao je da su njegove postrojbe zauzele Mariupolj, no SAD tvrdi da su to dezinformacije. Ni ukrajinska strana nije potvrdila ruske navode o padu grada.

Objavljene slike masovnih grobnica u blizini Mariupolja. Evropske zemlje razmatraju mogućnosti za alternativne izvore gasa i nafte koje se nabavljaju iz Rusije.

Gradonačelnik Mariupolja izdao je novi apel za potpunu evakuaciju grada za koji predsjednik Vladimir Putin kaže da ga sada većinom kontroliraju ruske snage. Pad su jutros proglasili i Čečeni, ali ukrajinske vlasti takve tvrdnje označili su netačnim. Moskva je odbila i prijedlog Kijeva za vaskršnje primirje.

– Nažalost, Rusija je odbila zahtjev za primirje tokom vaskršnjih praznika. Ovo pokazuje kako ruski lideri pravoslavnu vjeru kad odbijaju primirje za jedan od najvećih praznika, poručio je Zelenski.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je također pozvao ruskog vođu da se otvore humanitarni koridori iz Mariupolja na Vaskrs. O razmjerama zločina u ovom gradu svjedoče satelitski snimci. Potvrđuju tvrdnje prvog čovjeka Kijeva da ruske snage pokušavaju prikriti zločine sahranjivanjem civila u masovne grobnice.

– U Mariupolju su počinjeni zločini teži od onih u Buči, ljudi su umirali od gladi u podrumima pod stalnim bombardovanjem. Zarobljenike su tretirali na najgore moguće načine i sve se ovo dešava u 21. stoljeću u centru Evrope, ističe Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Ruske jedinice pokušavale su se probiti južnije od grada Izjuma u ​​oblasti Harkov kako bi opkolile grupaciju ukrajinskih snaga u regiji Donbasa. U međuvremenu su Rusi saopštili plan za drugu fazu rata u Ukrajini. Žele uspostaviti kontrolu nad Donbasom i omogućiti siguran kopneni koridor do Krima. Također, Rusija želi kontrolu nad lučkim gradom Odesom i proruske regije u Moldaviji. Guverner Donjecka objavio je da ruska invazija napreduje i da je Donjeck iduća meta.

Zbog brojnosti ruske vojske, danas smo od bitanskog premijera Borisa Johnsona mogli čuti da postoji realna šansa da Rusija pobijedi u ratu u Ukrajini.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: